Китай заяви в четвъртък, че ще отхвърли "всякакъв натиск или принуда" по въпроса за отношенията си с Русия, съобщава Асошиейтед прес. Това идва в отговор на призива от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън към Пекин да използва "специалните си отношения с Русия", за да убеди Москва да сложи край на войната в Украйна.

Говорителят на външното министерство Джао Лиджиан защити позицията на Китай по отношение на войната, заявявайки, че той "е положил значителни усилия за деескалация на ситуацията, успокояване на кризата и възстановяване на мира".

"Китай играе конструктивна роля по въпроса с Украйна", добави той.

Китай: Никой няма право да гони Русия от Г-20

Китай: Никой няма право да гони Русия от Г-20

За Пекин Русия е важна страна член на групата на големите икономики

Китай отказа да осъди нахлуването в Украйна от стратегическия си партньор Русия или дори да нарече конфликта война в знак на уважение към Москва, която използва термина "специална военна операция".

"Ние се противопоставяме на необосновани обвинения и подозрения срещу Китай, нито ще приемем натиск или принуда", каза Джао. "Времето ще покаже, че твърденията на Китай са от правилната страна на историята.

Китай също засили руската пропаганда за войната, включително неподкрепени твърдения, че САЩ и Украйна разработват биологични оръжия.

Русия приветства Китай като част от новия, по-справедлив световен ред

Русия приветства Китай като част от новия, по-справедлив световен ред

Светът преминава през сериозен етап от историята на международните отношения, обяви Лавров

Китай категорично се противопостави на икономическите санкции срещу Русия и се въздържа или застана на страната на Москва в гласуванията в ООН след началото на войната на 24 февруари, само седмици след като руският лидер Владимир Путин се срещна с китайския Си Дзинпин в Пекин.

Пекин не може да очаква глобалната общност да уважава своите призиви към принципите на суверенитет и териториална цялост в бъдеще, ако тя самата не зачита тези принципи сега.

Без да споменава агресията на Русия, Джао повтори позицията на Китай, че той "поддържа, че суверенитетът и териториалната цялост на всички страни трябва да бъдат уважавани и защитени" и че "суверенитетът и сигурността на Украйна трябва да бъдат запазени, а законните опасения за сигурността на Русия също трябва да бъдат уважаван."

ЕС пак предупреди Китай за последствия при подкрепа на Русия

ЕС пак предупреди Китай за последствия при подкрепа на Русия

Неутралитетът в украинския конфликт бил невъзможен