Подкрепата на Пекин за Русия в заобикалянето на западните санкции "ще навреди на международната репутация на Китай и ще има ефект върху неговите компании". За това предупредиха представители на Европейския съюз преди срещата на върха с азиатската страна.

ЕС настоя, че "неутралитетът е невъзможен" в конфликта между Русия и Украйна и заяви, че ще призове Китай да "защити и подкрепи основания на правила международен ред, както и да отстоява универсалните ценности и принципи".

Блокът посочи, че срещата на върха ще "проправи пътя" за бъдещи преговори за търговия, като от Китай ще бъде изискано да "осигури по-балансирани и реципрочни търговски отношения и да облекчи ограниченията за пътуване".

Русия приветства Китай като част от новия, по-справедлив световен ред

Русия приветства Китай като част от новия, по-справедлив световен ред

Светът преминава през сериозен етап от историята на международните отношения, обяви Лавров

Двете страни ще обсъдят също въглеродната неутралност, емисиите и устойчивото финансиране, както и предотвратяването на пандемии и опасенията относно нарушенията на човешките права от страна на Китай, отбелязва Съюзът.

Преди дни руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Москва и Пекин водят по пътя към един по-справедлив световен ред.

За разлика от много западни държави, Пекин отказа да осъди инвазията и осигури дипломатическо прикритие за все по-изолирана Русия.

Китай и Русия станаха по-близки през последните години, като президентът Владимир Путин присъства и на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин миналия месец - дни преди инвазията в Украйна.

Силният лидер и неговият китайски колега Си Дзинпин обявиха, че отношенията между двете страни нямат граници и подписаха енергийни сделки на стойност милиарди долари.

ЕС очаква неутралитет от Китай в украинската криза, иначе - последствия

ЕС очаква неутралитет от Китай в украинската криза, иначе - последствия

Брюксел и Пекин ще проведат виртуална среща на върха на 1 април

По-рано днес ЕС настоя Китай да запази неутралитет по отношение на украинската криза и предупреди, че ще има последствия, в случай че Пекин помогне на Москва да заобиколи санкциите на блока.

Китай вече категорично отрече твърденията, че е знаел предварително за нахлуването на Русия в Украйна.

Пекин отхвърли и твърденията, че разпространява дезинформация за Украйна.

Коментарът дойде, след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че предоставя на Русия "политическа подкрепа, включително чрез разпространение на откровени лъжи и дезинформация". Той заяви и че НАТО се тревожи, че Китай може да подкрепи руската инвазия в Украйна включително чрез предоставяне на материална подкрепа на Москва.

Китай отрича да е знаел предварително за руската инвазия в Украйна

Китай отрича да е знаел предварително за руската инвазия в Украйна

Подобни твърдения били клевети