Китай няма да толерира промени и предизвикателства пред принципа "една държава - две системи" във връзка със специалните административни региони на Китай - Хонконг и Макао, обяви на пресконференция ръководителя на законодателния комитет на Постоянния комитет на китайския народен конгрес Шен Чунян, цитиран от ТАСС.

"Управлението на Хонконг и Макао в съответствие с принципа "една държава - две системи" е важна част от публичната администрация на нашата страна и, разбира се, важен въпрос, който е обсъден в рамките на четвъртата пленарна сесия на 19-и конгрес на ЦК на ККП", допълва той.

Пекин отсече: Коментарите на Помпео са злостна атака срещу Китай и Комунистическата партия

Пекин отсече: Коментарите на Помпео са злостна атака срещу Китай и Комунистическата партия

Всеки опит за очерняне на Китай или възпрепятстване на икономическия му растеж е обречен на неуспех

"Няма да толерираме никакви предизвикателства пред принципа "една държава - две системи", няма да толерираме никакви действия, насочени към разделяне на страната, които са в ущърб на националната сигурност".

"Решително ще се противопоставим и ще ограничим намесата на външни сили в делата на Хонконг и Макао", обяснява Чунян.

Той отбелязва, че "Китай ще продължи да насърчава управлението на специалните административни райони на КНР, Хонконг и Макао, в съответствие с конституцията и основните норми на закона, твърдо защитава националния суверенитет, сигурността, интересите за развитие и ще поддържа просперитета и стабилността в Хонконг и Макао в дългосрочен план".

"Защитавай честта на Китай": Пекин оповести нови насоки за морал на поданиците

"Защитавай честта на Китай": Пекин оповести нови насоки за морал на поданиците

Зове поданиците да бъдат честни и учтиви и да бъдат цивилизовани