Китай оповести нови насоки за "морал" за своите поданици за всичко - от гражданското образование и как родителите трябва да научат децата си да сортират боклук до подходящия етикет за издигане на националното знаме, пише "Гардиън".

"План за прилагане на моралното изграждане на гражданите в новата епоха" призовава китайските поданици да бъдат честни и учтиви, да бъдат "цивилизовани", когато вечерят, пътуват или гледат спортни състезания и "защитават честта на Китай", докато са в чужбина.

Насоките, силно фокусирани върху насърчаването на патриотизма, също така призовават за формулиране на "национален етикет" за неща като пеене на националния химн, издигане на националното знаме или церемонии, когато човек се присъединява към властващата Китайска комунистическа партия.

Върхушката на Китайската комунистическа партия провежда ключов закрит пленум

Върхушката на Китайската комунистическа партия провежда ключов закрит пленум

Обсъждат "поддържане и подобряване" на системата за управление на Китай и ускоряване на неговата "модернизация"

Подобен етикет трябва да "засилва отношението на хората към партията и страната и да организира колективно чувство за идентичност и принадлежност". Това става ясно от документа, публикуван от централния комитет на партията и държавния съвет. Той също така призовава гражданите да "следват духа на Лей Фен", бивш войник, който се използва масово в пропагандните кампании на партията от 1960-те години.

Карл Минцнер, изследовател на Китай и професор по право в Университета Фордъм в Ню Йорк, коментира: "Общата цел на тези насоки е да се определи "доброто" поведение, а това включва всичко от етичните уроци, които може да искате вашите деца да интернализират, от четене на историите за Прасето Пепа до още политически концепции за гражданска добродетел - като например как гражданите трябва да мислят за отношението си на уважение към техните лидери."

Публикувани в неделя преди важния Четвърти пленум на Китайската комунистическа партия, който се провежда в Пекин, насоките подчертават фокуса на китайския президент Си Цзинпин по време на пленума - подкрепа на политическата легитимност във време, когато Пекин е изправен пред сериозни предизвикателства - от протести в Хонконг до забавяне на икономиката и продължителна търговска война със САЩ.

"В условията на дълбоки промени в международното и вътрешното положение и дълбоки промени в икономическото и социалното развитие на Китай... политиките и регулациите, както и социалното управление все още не са достатъчни", се изтъква в увода на документа и се констатира: "Все още има много проблеми."

Най-важното сред насоките е поданиците да се отнасят към "Мисълта на Си Цзинпин" като "сърцевината" на техния граждански морален компас. За разлика от предишна версия, публикувана за първи път през 2001 г., няколко препратки към други лидери в историята на страната - от Мао Цзедун до Дън Сяопин, са пропуснати.

Експерти посочват, че документът е знак, че пропагандата ще бъде засилена, с акцент върху китайските традиции, както и върху етиката и културата.

"Въпреки че Пекин все още номинално се придържа към революционната марксистка вяра, той непрекъснато се връща към собственото си минало в търсене на идеологическа основа, за да обоснове своето управление и да вдъхнови своите граждани", изтъква Минцнер.