Елитът на Китайската комунистическа партия започна ключов пленум в Пекин днес, след като държавното ръководство на страната е изправено пред протести в Хонконг, продължителна търговска война и забавяне на икономиката.

Четвъртият пленум на Централния комитет на партията е среща на закрити врати на високопоставени властници, на която се обсъжда пътната карта и бъдещата посока на страната.

Една от основните теми през тази седмица ще бъде "поддържане и подобряване" на системата за управление на Китай и ускоряване на неговата "модернизация", уточнява държавната китайска информационна агенция "Синхуа".

Терминът управление се отнася до "засилване на контрола на партията над всички управляващи органи", обяснява Джуд Бланшет, който е експерт по китайска политика в Центъра за стратегически и международни изследвания, чието седалище е във Вашингтон.

Вероятният резултат от срещите тази седмица "ще бъде, че Китайската комунистическа партия е затегнала хватката върху политическата и управляващата власт", написа Бланшет.

Хуа По, който е политически анализатор в Пекин, каза за "Франс прес", че Четвъртият пленум може също да доведе до приемането на документ, който критикува минали политики на бившия държавен и партиен ръководител Дън Сяопин, който е известен с пазарно ориентираните си икономически реформи, за да издигне собствения статут на настоящия президент Си Цзинпин.

Практика е китайските държавни ръководители, включително основателят на страната Мао Цзедун, да го правят, така че миналите политики да съответстват на техните собствени принципи, добави той.

Ключовото закрито заседание ще се проведе от понеделник до четвъртък в Пекин, като ще бъде първото от февруари 2018 г. насам.

Много от най-важните политики на страната се обявяват след пленуми на партията, като последният беше съсредоточен върху план за реформи на държавните институции, давайки още повече власт на партията.

На пленума преди него пък беше одобрена отмяната на ограниченията на президентския мандат, което позволи на Си Цзинпин да остане на власт до живот.

Стремежът за "модернизиране" на управлението на Китай и на партийните и държавните институции идва, докато Пекин се бори с международни и вътрешни проблеми на множество фронтове.

В полуавтономния Хонконг, китайското централно правителство беше разтърсено от месеци на размирици против Пекин.

Забавящата се икономика, влошаваща се от продължителната търговска война със САЩ, също тревожи китайските лидери, като растежът на БВП на страната достига най-бавния си темп от близо три десетилетия през третото тримесечие на тази година.

Други вътрешни проблеми, като влошаване на околната среда и икономическото неравенство между селските и градските райони, също водят до необходимостта от институционална "трансформация", пише печатният официоз China Daily.

Дългоочакваното закрито заседание на ръководството на Китайската комунистическа партия тази седмица също така ще сложи край на значителната пауза между сесиите - най-дългият период от 1977 г., тъй като уставът на ККП постановява провеждането на поне един пленум годишно.

Но анализаторите твърдят, че е малко вероятно забавянето да се дължи на противопоставяне срещу Си Цзинпин в рамките на партията.