Китай не възнамерява да предприема специални стъпки, за да заобиколи западните антируски санкции, а Пекин ще продължи да развива нормални търговски отношения с Русия и други страни, заяви пред репортери Ван Лутун, директор на европейския отдел на китайското външно министерство.

"Няма да правим нищо специално, за да заобиколим санкциите на САЩ и Запада срещу Русия", каза той на брифинг за срещата на върха между Китай и Европейския съюз, която се проведе предишния ден, уточнява "Интерфакс".

Ван Лутун заяви, че "нормалното икономическо сътрудничество на Китай с други страни не бива да бъде засегнато", като отбеляза, че Европа продължава да търгува с Русия, така че санкциите "не бива да засягат и нормалните търговски връзки на Китай с Москва".

Китай ще работи за мир в Украйна, но "по свой начин"

Китай ще работи за мир в Украйна, но "по свой начин"

Пекин увери ЕС, че ще продължи да играе конструктивна роля в конфликта

Дипломатът припомни, че "Китай не е страна в конфликта", допринася за световната търговия и последователно се противопоставя на прилагането на санкции.

Ван Лутун отбеляза, че Китай винаги е подкрепял разрешаването на всички конфликти чрез преговори и консултации, а Пекин приветства руско-украинските преговори. В същото време, каза той, не бива да се надценява способността на Китай да влияе на Русия - не бива да се мисли, че ако Пекин помоли Москва да спре военните действия, тя ще го послуша.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че по време на срещата на върха между Китай и ЕС е заявила: "Очакваме Китай, като член на Съвета за сигурност на ООН (....), да поеме отговорност за прекратяване на войната и да се увери, че Русия ще се върне към мирните преговори за намиране на решение."

На пресконференция след срещата на върха тя заяви, че европейските участници са предупредили китайските участници, че всяка подкрепа за Русия в украинския конфликт ще "нанесе сериозни щети на репутацията на Китай" в Европа.

ЕС да не се влияе от САЩ за Китай, иска Си Дзинпин

ЕС да не се влияе от САЩ за Китай, иска Си Дзинпин

Съюзът трябвало да формира независимо гледната си точка за Пекин

От своя страна китайският президент Си Дзинпин, говорейки за Украйна, заяви по-специално: "Основната причина за украинската криза се крие в дългосрочното натрупване на противоречия в регионалната сигурност в Европа. Решението е да се погрижим за разумните съображения за сигурност за всички заинтересовани страни."

Китайският лидер заяви, че Китай "подкрепя диалога между Европа, Русия, Съединените щати и НАТО" и се застъпва за намирането на "решения на проблемите и изграждането на балансирана, ефективна и устойчива европейска рамка за сигурност".

Русия е Титаник на XXI-ви век

Русия е Титаник на XXI-ви век

Колкото по-често вижда гърба на Запада, толкова повече Владимир Путин ще бъде изправен пред лицето на Китай. Тепърва руският президент ще разбере какъв й бе проблемът на Европа с него