Китай обвини някои от най-богатите страни в света за "отстъпление" от обещанията за ликвидиране на замърсяването с парникови газове и за осигуряване на 100 млрд. долара годишно за помощи, свързани с борбата с климатичните промени до 2020 г., съобщава "Блумбърг".

Коментарите по време на конференцията на ООН за климата в Полша бяха част от натиск на група от страна на 49 най-слабо развити страни за яснота кога ще бъдат изпълнени тези обещания. Това показа задълбочаване на напрежението на преговорите, които приключват днес в индустриалния полски град Катовице.

Предлагат „климатични паспорти” за засегнатите от глобалното затопляне

Предлагат „климатични паспорти” за засегнатите от глобалното затопляне

Нансеновият паспорт е използван през първата половина на ХХ век

"Виждаме отстъпление от някои делегации", изтъкна водещият представител на Китай на конференцията, допълвайки: "Все още има доста развити страни, които не са започнали" да предоставят финансова и технологична подкрепа, която обещаха в Парижкото споразумение за климата преди три години. "Не можем да приемем никакво отстъпление", настоя китайският представител.

Коментарите подчертаха разделението по въпросите на околната среда между Китай и САЩ, които работиха заедно, за да подпечатат историческото споразумение в Париж през 2015 г. Оттогава американският президент Доналд Тръмп обеща САЩ да се оттеглят от споразумението и работи за насърчаване използването на въглища, които са най-замърсяващото изкопаемо гориво.

Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

Имитацията на борба с климатичните промени ни води към 3,3 градуса затопляне

А това ще бъде катастрофално за живота на планетата

Пратеници от почти 200 страни работят по правилата за изпълнение на Парижкото споразумение и влязоха в спорове по редица въпроси, които винаги са спорни в преговорите: индустриалните страни не изпълняват ангажиментите си с 30 млрд. долара за свързана с климата до 100 млрд. долара помощ на година до 2020 г.

Развиващите се страни се противопоставят на мерки, които биха осигурили прозрачност в начина, по който се измерват, отчитат и проверяват съкращенията на емисиите на парникови газове. Те искат да се прилагат различни правила към богатите и бедните страни, отразявайки техните различни възможности.

Думите и действията на Тръмп бламират борбата на света с климатичните промени

Думите и действията на Тръмп бламират борбата на света с климатичните промени

Дава много лош пример на света