Китай обвини британската тайна разузнавателна служба МИ6, че е вербувала китайски държавни служители за свои шпиони. Това предават от BBC.

В публикация в своя официален канал в WeChat Министерството на държавната сигурност на Китай съобщи, че агенти на МИ6 са обърнали срещу Пекин китаец, идентифициран само с фамилното му име Уанг и съпругата му с фамилно име Джоу. Двамата са работили в "основни поверителни" отдели в китайска държавна агенция.

Според китайското министерство МИ6 е започнала да обработва Уанг по време на неговия престой във Великобритания през 2016 г, където е бил на обучение по китайско-британска програма за обмен.

Оперативните служители са полагали "специални грижи" за него във Великобритания, като са го канели на вечери и обиколки, за да "разберат по-добре неговите интереси и слабости", твърди министерството.

Китайските власти смятат, че агентите на МИ6 са се възползвали от "силното желание за пари" на Уанг, сприятелили са се с него в университета под прикритието, че са възпитаници, и са го накарали да предостави "платени консултантски услуги". След определен период от време и според тяхната преценка, че "условията са назрели", оперативните служители го помолили да служи на британското правителство в замяна на по-добро възнаграждение и предложения за сигурност, твърди Министерството на държавната сигурност на Китай.

Чрез Уанг агентите на МИ6 също са вербували Джоу да шпионира в полза на Китай, пише още в тяхното изявление в WeChat.

"Уанг първоначално се е колебаел, но не могъл да устои на многократното убеждаване, примамване и дори принуда [на оперативните служители] и в крайна сметка се съгласил. Заради силното подстрекаване на Уанг Джоу се е съгласила да събира разузнавателна информация... и той и съпругата му станаха британски шпиони", категорични са от китайското министерство.

Случаят все още се разследва от Пекин.

Припомняме, Пекин и Запада все по-често обменят обвинения в шпионаж. През април Великобритания обвини двама мъже в шпионаж в полза на Китай. Според британската полиция те са представяли "статии, бележки, документи или информация" на чужда държава, докато Китай нарече обвиненията "злонамерена клевета".

Допълнително, на 13 май Великобритания съобщи и за трима мъже, обвинени в предполагаемо подпомагане на разузнавателните служби на Хонконг.

Министерството на държавната сигурност на Китай публикува чести актуализации на своя официален канал. По-рано тази година министерството е предупредило своите граждани да не фотографират военна техника и предупреди за опасността от организации, които "набират авиационни ентусиасти като доброволци" за предаване на данни за полетите на Китай на други страни.

Китай залови британски шпионин

Китай залови британски шпионин

Пекин твърди, че МИ-6 е използвала чужденец за събиране на секретна информация