Действията на НАТО под ръководството на САЩ покачиха напрежението между Русия и Украйна до "точка на пречупване". Това заяви говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан, цитират от "Ройтерс".

Той призова Съединените щати да приемат сериозно опасенията на Китай и да избягват да подкопават неговите права или интереси при решаването на въпроса с Украйна и връзките с Русия.

Джао Лиджиан подчерта, че забраната за внос на руски петрол, наложена от САЩ, "няма международно правно основание".

Китай продължава да се противопоставя "твърдо" на "едностранните санкции", тъй като подобни мерки няма да донесат мир и сигурност, предупреди той на брифинг.

И Китай бойкотира санкциите на Запада срещу Русия

И Китай бойкотира санкциите на Запада срещу Русия

Пекин иска да запази нормални икономически и търговски отношения с Москва

Според Джао подобни действия единствено ще доведат до сериозни проблеми за икономиката и качеството на живот в съответните страни. При такъв сценарий всички ще загубят, изтъкна той и допълни, че Китай и Русия продължават стабилното си сътрудничество в енергийния сектор.

Вчера президентът на САЩ Джо Байдън наложи ембарго на вноса на петрол, втечнен природен газ и въглища от Русия.

По данни на глобалната база данни за мониторинг на санкциите Castellum.ai Русия вече е най-санкционираната страна в света заради войната с Украйна.

Китай се тревожи за световната икономика заради санкциите срещу Русия

Китай се тревожи за световната икономика заради санкциите срещу Русия

Пекин е готов да помогне на Москва и Киев да постигнат мирно решение на кризата

Преди дни австралийският премиер Скот Морисън призова Китай да спре руската агресия в Украйна. Според него Пекин трябвало да действа съгласно своите декларации за насърчаване на световния мир и да се присъедини към усилията за спиране на инвазията на Русия в Украйна.

Ден по-рано върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел също настоя Китай да посредничи във войната на Русия срещу Украйна.

 Пекин отказа да се присъедини към финансовите санкции, наложени на Русия от САЩ и европейските правителства.

Китай е важен клиент на руски петрол и газ и е единственото голямо правителство в света, което отказа да разкритикува нападението на Русия срещу Украйна.