Китай ограничава доставките на петрол в Северна Корея и ще спре да купува текстил, съобщава Ройтерс.

Китай е най-важният търговски партньор на Северна Корея и един от нейните единствени източници на твърда валута. Забраната за търговията с текстил ще навреди на доходите на Пхенян, а Китай е основният източник на петролни продукти в страната.

Решението е във връзка с последния ядрен тест на Северна Корея този месец. Организацията на обединените нации одобри нови санкции - включително текстилните и петролните ограничения.

Изявление на китайското министерство на търговията съобщава, че ограниченията върху рафинираните петролни продукти ще се прилагат от 1 октомври и незабавно за втечнен природен газ.

Съгласно резолюцията на ООН, Китай ще може да изнася в Северна Корея най-много два милиона барела рафиниран нефт годишно, считано от началото на следващата година.

Забраната на текстила, което е вторият по големина износ на Пхенян, се очаква да струва на страната повече от 700 млн. долара годишно.

Китай и Русия първоначално се противопоставиха на предложение от САЩ за пълна забрана на износа на петрол, но по-късно се съгласиха.

Налагаме нови санкции на КНДР, обяви Тръмп
Обновена

Налагаме нови санкции на КНДР, обяви Тръмп

Ядрената и ракетна програма на Северна Корея е голяма заплаха

Цените на петрола в Пхенян са се повишили с около 20% през последните два месеца, съобщава агенция AFP. "Вчера беше 1,90, долара, днес е 2 долара", коментира служител на бензиностанция пред агенцията. "Очаквам цената да се покачи в бъдеще."

Очаква се външният министър на Северна Корея да се изкаже по време на Общото събрание на ООН, на фона на ескалиращите нападки между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп.

Лудият Ким ще бъде тестван както никога досега, отвърна Тръмп

Лудият Ким ще бъде тестван както никога досега, отвърна Тръмп

Ким нямал нищо против народа му да гладува и да бъде избиван

Руският външен министър Сергей Лавров коментира ситуацията, че двамата са "както когато децата в детска градина започнат да се бият и никой не може да ги спре". Лавров допълва, че е необходима пауза, "за да успокои напрежението".