затворКитай въвежда нови процедури в съдебната система, с цел намаляване на смъртни наказания, съобщава БиБиСи.

Най-висшата съдебна инстанция в Китай, Върховният народен съд, наложи частично прекратяване на практиката на смъртните присъди за период от две години.

Човешки живот трябва да се отнема само в случаите, когато не е необходимо "незабавно изпълнение", подчертават от съда в годишника си.

През последните години китайската съдебна система все опитва да ограничи броя на екзекутираните.

Налага се мораториум върху смъртното наказание за две години за всички случаи, които не изискват незабавно изпълнение", се казва в доклада.

От висшата инстанция не отбелязват защо някои случаи се нуждаят от незабавно изпълнение, въпреки че в миналото правителство съдиите бяха инструктирани да бъдат по-строги в случаи, в които става дума за престъпление срещу държавата.

Престъпници, които са осъдени на смърт, ще се възползват от промените и техните присъди ще бъдат заменени с лишаване от свобода доживот.

Китай не разкрива цифрата на екзекутираните за година,  но се знае, че е държавата, която прилага най-много смъртни наказания.

Преди четири  години Върховният народен съд преразгледа всички смъртни присъди, издадени от по-долна инстанция, което доведе до намаляването им.

По-рано тази година китайските съдебни власти намалиха броя на престъпленията, за които се полага смъртно наказание с 13 и така те станаха 55.

Строг контрол и уеднаквяване на стандартите могат да гарантират, че смъртната присъда може да се изпълнява само при крайно тежки престъпления" се казва в част от доклада на Върховния съд.