Китайският външен министър нападна остро Стив Банън, главния стратег на американския президент Доналд Тръмп, който наскоро прогнозира, че Китай и САЩ ще влязат във военен сблъсък до няколко години, съобщава британският в. "Гардиън".

По думите на китайския първи дипломат, всеки "трезвомислещ политик" ще разбере, че и двете страни биха загубили от подобен конфликт.

Ще има война между САЩ и Китай, смята най-близкият съветник на Тръмп

Ще има война между САЩ и Китай, смята най-близкият съветник на Тръмп

Крайнодесният Стив Банън

Външният министър на Китай Ван И се е срещнал с австралийския си колега Джули Бишъп в австралийската столица Канбера, за да обсъдят ангажиментите в областта на търговията и сигурността.

На пресконференцията след това той бил запитан дали е разтревожен относно възможна война между Китай и САЩ, като се има предвид, че администрацията на Тръмп даде знак, че иска да предприеме по-силна и по-агресивна позиция към Пекин, а Банън през миналата година прогнозира, че двете страни ще влязат във военен сблъсък заради Южнкитайско море.

През миналата седмица стана ясно, че Банън в радио интервю през март 2016 г. е прогнозирал, че САЩ ще влязат във война в Южнокитайско море в следващите 5 до 10 години.

"Няма съмнение относно това", заявил той и допълнил: "Те строят изкуствени острови, с което по същество правят неподвижни самолетоносачи и разполагат ракети на тях. Те идват тук в САЩ пред лицето ни - а вие разбирате колко важно е лицето - и казват, че това е море е тяхна собственост от древни времена."

Ван отхвърлил опасенията за война, подчертавайки че "ирационални изявления" често са били правени относно отношенията между Китай и САЩ през последните четири десетилетия. Но по думите му, това, което имало значение, били коментарите, идващи от администрацията на Тръмп, а не коментарите, които членове на администрацията може да са правили в миналото.