Най-близкият съветник на Доналд Тръмп смята, че САЩ ще влязат във война с Китай през следващите няколко години.

Крайнодесният Стив Банън, чиято позиция в Белия дом е на главен стратег, на когото беше дадена безпрецедентна власт и който е намеквал в миналото, че подкрепя расовото превъзходство на белите, предположи, че двете страни се насочват към война заради Южнокитайско море, пише британският в. "Индипендънт".

"Ние отиваме към война в Южнокитайско море в рамките на 5 до 10 години, не ли?", изтъкнал Банън по време на свое радио шоу през март 2016 г., допълвайки: "Няма съмнение за това. Те строят изкуствени острови и на практика правят неподвижни самолетоносачи и разполагат ракети на тях. Те идват тук в САЩ пред лицето ни и заявяват, че това море е тяхно от древни времена."

Напрежението между Китай, от една страна, и САЩ и Япония, от друга, както и други страни, нарасна през последните години заради спор относно това, кой точно владее част от Тихия океан. Китай отстоява териториалните си претенции върху морето с изграждането на изкуствени острови в него, на които изгради военни съоръжения.

След избирането на Тръмп за президент, а антикитайската реторика беляза още предизборната му кампания, отношенията между Китай и САЩ стават все по-лоши.

Възгледите на Банън биват поставяни под засилено критично разглеждане, след като той получи огромна власт в ръцете си.

Бившият шеф на сайта Breibart в миналото се е оприличавал на Ленин, например. Руският вожд "искаше да унищожи държавата, а това моя цел също. Искам да срина всичко и да срутя цялата днешна политическа върхушка", коментирал веднъж Стив Банън.