Правителството на Китай в сряда определи като "опасни" коментарите на високопоставен американски дипломат, че проектът за подводница AUKUS между Австралия, Великобритания и Съединените щати може да помогне за възпиране на всеки ход на Китай срещу Тайван.

Проектът, финализиран от трите страни миналата година, включва Австралия да придобие ядрени атакуващи подводници като част от усилията на съюзниците да отблъснат нарастващата мощ на Китай в Индо-тихоокеанския регион.

Говорейки миналата седмица, дипломат номер 2 на Държавния департамент на САЩ, заместник-държавен секретар Кърт Кембъл, каза, че новите способности на подводниците ще подобрят мира и стабилността, включително в пролива, който разделя Китай и Тайван.

Китай твърди, че Тайван е негова собствена територия, въпреки възраженията на демократично управляваното правителството в Тайпе, и редовно демонстрира съпротива към това, което смята за чуждестранна намеса във вътрешен проблем.

"Неговите забележки са много опасни", каза Жу Фенглиан, говорител на китайската служба по въпросите на Тайван, пред репортери в Пекин, попитан какво е казал Кембъл.

"Създаването на т. нар. тристранно партньорство за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия по същество е опит да провокира военна конфронтация в региона чрез военно сътрудничество в тесни кръгове", добави тя.

Всеки опит да се използва военно сътрудничество за "намеса в тайванския въпрос е намеса във вътрешните работи на Китай" и е заплаха за мира и стабилността в района на Тайванския пролив, каза Джу.

САЩ, Великобритания и Австралия сформираха AUKUS през 2021 г., част от усилията си да отблъснат нарастващата мощ на Китай в Индо-тихоокеанския регион. Китай нарече пакта AUKUS опасен и предупреди, че може да стимулира регионална надпревара във въоръжаването.

САЩ искат и Япония в AUKUS

САЩ искат и Япония в AUKUS

Канбера акцентира върху нуждата си от ядрени подводници

Нито една от страните от AUKUS няма официални дипломатически връзки с Тайван.

Докато САЩ отдавна са най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия за Тайван, Великобритания и Австралия засилиха подкрепата си за острова и изразиха загриженост от китайския военен натиск срещу него.

Говорейки пред Ройтерс по време на пътуване до Тайпе като част от австралийска законодателна делегация, Дейв Шарма, сенатор от опозиционната Либерална партия, каза, че AUKUS "със сигурност е представлявал интерес за нашите тайвански колеги".

Както AUKUS, така и Quad - групата на САЩ, Австралия, Индия и Япония - упражняват стабилизиращо присъствие в региона, което позволява сътрудничество, обмен на информация и съвместни учения, каза Шарма след срещи с президента на Тайван Цай Инг-уен, както и с отбраната и служители по сигурността.

"Мисля, че тайванските колеги виждат това като успокояващо, защото изпраща послание до Пекин, че тези страни имат общ интерес в поддържането на сигурността в Тайванския проток", добави той.

Австралия не е обещавала на САЩ подкрепа за Тайван срещу подводниците

Австралия не е обещавала на САЩ подкрепа за Тайван срещу подводниците

Канбера категорично отрича да е поемала подобен ангажимент