Австралия "категорично" не е обещавала да подкрепи САЩ във военен конфликт срещу Тайван в замяна на споразумението за придобиване на американски ядрени щурмови подводници. Това заяви министърът на отбраната на Австралия Ричард Марлс, цитиран от "Ройтерс".

В понеделник Австралия, САЩ и Великобритания обявиха многогодишния проект AUKUS. Съгласно споразумението Канбера ще закупи американски подводници клас "Вирджиния", след което да започне съвместно британско и австралийско производство и експлоатация на нов клас подводници - SSN-AUKUS.

Австралийското лейбъристко правителство твърди, че сделката за 368 милиарда австралийски долара (246 милиарда долара) е необходима предвид предвид струпването на китайска военна мощ в региона, което по думите му е най-голямото от Втората световна война насам.

Запитан дали Австралия е поела някакъв ангажимент към САЩ да помогне по време на конфликт за Тайван, за да получи подводниците, Марлс отвърна: "Разбира се, че не, нито е искан такъв".

Премиерът на Австралия защити сделката за подводниците

Премиерът на Австралия защити сделката за подводниците

След критиките от двама бивши министър-председатели

Той подчерта че "категорично няма" задължение за quid pro quo (услуга за услуга - б.р.) за Австралия в замяна на сделката.

Китай счита Тайван за част от своята територия съгласно политиката на "единен Китай" и категорично се противопоставя на предполагаемата чуждестранна намеса на острова, тъй като я възприема като подкрепа за желанието на Тайван да бъде признат за независима страна.

Президентът Джо Байдън предупреди, че САЩ ще защитят Тайван в случай на "безпрецедентна атака" от Китай.

Съгласно пактът AUKUS, който Пекин нарече акт на разпространение на ядрено оръжие, САЩ ще продадат на Австралия три подводници, построени от General Dynamics, в началото на 2030 г., с опция Австралия да закупи още две.

Австралия обясни защо пактът AUKUS не може да се провали

Австралия обясни защо пактът AUKUS не може да се провали

Канбера ще продължи усилията за стабилизиране на отношенията с Пекин

Австралийският министър на търговията Дон Фарел изрази увереност, че планираното му посещение в Китай, за да се срещне със своя колега Уан Уентао, ще се осъществи независимо от AUKUS. Миналия месец той определи срещата като сигнал за размразяване на отношенията между двете страни.

Програмата AUKUS трябва да започне с инвестиция в размер на 6 милиарда австралийски долара (4 милиарда долара) през следващите четири години. Средствата са предвидени за разширяване на подводна база и подводни корабостроителници в страната, както и за обучение на квалифициран персонал.