Споразумението за ядрени подводници на Австралия със САЩ и Великобритания бързо ще стане "твърде голямо, за да се провали". Това заяви австралийският вицепремиер и министър на отбраната Ричард Марлс, цитиран от "Гардиън".

Той отхвърли идеята, че многодесетилетният план AUKUS може да бъде уязвим на политически промени както в САЩ, така и в Обединеното кралство.

Марлс прогнозира, че по-широките дипломатически усилия за стабилизиране на отношенията между Австралия и Китай ще продължат, до голяма степен без да бъдат засегнати от обявеното през тази седмица.

Като министър на отбраната Марлс беше в центъра на планирането на AUKUS. Той заяви, че е почувствал "тежестта" и "отговорността" на обявяването на мащабните, поетапни планове, които включват разходи на Австралия в размер на 368 милиарда долара до средата на 2050 г.

Една от спорните точки беше обещанието на Канбера през следващите четири години да предостави 3 милиарда долара финансиране за базата за производство на подводници в другите две страни, предимно в САЩ,, както и въпросът с гаранциите, че САЩ действително ще продадат между три и пет подводници от клас "Вирджиния" на Австралия през 2030 г.

Бивш премиер на Австралия разкритикува сделката за американските подводници

Бивш премиер на Австралия разкритикува сделката за американските подводници

Пол Кийтинг я определи като най-лошата сделка в историята

Запитан какви договори или споразумения стоят под политическия ангажимент на високо ниво, обявен в Сан Диего тази седмица, Марлс отбеляза, че проектът е "споделено начинание на трите страни".

Ще има правна основа за това и ще трябва да има документ на ниво договор между нашите три държави, обясни той.

По негови думи предприемането на тази стъпка поставя и трите страни в позиция, в която споразумението е твърде голямо, за да бъде провалено от която и да е от тези страни.

Марлс подчерта, че и трите държави са "дълбоко отдадени на успеха на другия в този проект" и това му дава "увереност за развитие по начина, по който искаме".

"Трябва да работи за САЩ, трябва да работи за Великобритания, както и за Австралия", изтъкна той.

Русия е сериозно притеснена от разширяването на AUKUS

Русия е сериозно притеснена от разширяването на AUKUS

Захарова: Това отново е блокова основа за формиране на натоцентрична инфраструктура в региона с далечни последици

Въпреки силната критика от страна на Китай към сделката AUKUS, която Пекин определи като пакт от времето на Студената война, който би бил опасен за региона, Марлс увери, че стремежът на Австралия за продуктивни отношения с Китай ще продължи.

"Китай очевидно инвестира в собствените си отбранителни способности, ние правим това по отношение на нашите", отбеляза той.

По повод въпросите дали подводниците могат да остареят, Марлс заяви, че фактът, че много страни инвестират сериозно в подводници, показва, че те ще бъдат "наистина полезна част от военния капацитет за десетилетия напред".

Премиерът на Австралия защити сделката за подводниците

Премиерът на Австралия защити сделката за подводниците

След критиките от двама бивши министър-председатели