Премиерът на Австралия Антъни Албанезе защити плана на страната за закупуване на ядрени подводници за 368 милиарда австралийски долара (244,06 милиарда долара), съобщава "Ройтерс".

Позицията му идва, след като двама бивши лидери на страната разкритикуваха сделката заради нейната цена, сложност и потенциални проблеми със суверенитета.

Обявен във вторник в Сан Диего, многогодишният проект AUKUS предвижда Австралия да закупи американски подводници клас "Вирджиния", след което да започне съвместно британско и австралийско производство и експлоатация на нов клас подводници - SSN-AUKUS.

След критиките от страна на Малкълм Търнбул и Пол Кийтинг - и двамата бивши премиери, Албанезе заяви, че сделката е необходима предвид струпването на китайска военна мощ в региона, което по думите му е най-голямото от Втората световна война насам.

"Китай промени позицията си в световните дела от 90-те години... това е истината по въпроса", посочи той.

Бивш премиер на Австралия разкритикува сделката за американските подводници

Бивш премиер на Австралия разкритикува сделката за американските подводници

Пол Кийтинг я определи като най-лошата сделка в историята

По-рано днес Търнбул заяви, че проектът AUKUS ще отнеме повече време и ще струва повече от алтернативния план за закупуване на конвенционални френски подводници, "безразсъдно" бракувани през 2021 г.

"Бяхме въвлечени в този хаос, при който всеки, който изрази някаква загриженост, бива обвиняван или се намеква, че му липсва патриотизъм", отбеляза бившият австралийски премиер.

Ден по-рано Пол Кийтинг, бивш министър-председател от управляващата Лейбъристка партия, нарече AUKUS най-лошата външнополитическа грешка на партията след неуспешния опит за въвеждане на военна служба през Първата световна война.

Австралия купува до 5 ядрени подводници от САЩ

Австралия купува до 5 ядрени подводници от САЩ

Дотогава ще има редовно ротационно разполагане на американски и британски подводници в Австралия

Изборът на ядрени подводници от съюзниците САЩ и Великобритания пред конвенционалните алтернативи ще остави Австралия с по-малко подводници, като същевременно ще ограничи способността на страната да действа независимо от Съединените щати, предупреди той.

"Антъни Албанезе завинти последната окова в дългата верига, която САЩ поставиха за сдържане на Китай", отбеляза Кийтинг.

Някои анализатори твърдят, че ядрените подводници са за предпочитане, защото по-големият им обсег и по-трудното им улавяне от радарите ще помогнат за защитата на търговските пътища на Австралия от китайската агресия.