Бившият австралийски премиер Пол Кийтинг критикува бурно плана на Австралия да закупи ядрени подводници от Съединените щати, за да модернизира флота си. Той определи това като най-лошата сделка в цялата история, съобщава Асошиейтед прес.

Според Кийтинг подводниците няма да служат за полезни военни цели. Единственият начин китайците да заплашват Австралия или да я атакуват е по суша. Тоест те довеждат армада от военни кораби с огромна армия, за да ни окупират. Китай не може да направи това, поясни той.

Бившият премиер допълни, че Австралия би потопила китайската армада със самолети и ракети. Той бе категоричен, че Австралия няма нужда от американски подводници.

По думите му сделката за подводниците е най-лошото международно решение на Лейбъристката партия от повече от 100 години, когато тя неуспешно се опита да въведе военна повинност по време на Първата световна война.

За 360 милиарда долара ще получим осем подводници. Това трябва да е най-лошата сделка в цялата история, посочи той.

Сделката с Австралия, обявена в Сан Диего от президента на САЩ Джо Байдън, австралийския премиер Антъни Албанезе и британския премиер Риши Сунак, дойде на фона на нарастваща загриженост относно военното натрупване и влиянието на Китай в Индо-Тихия океан. Байдън подчерта, че подводниците няма да носят ядрени оръжия от какъвто и да е вид.

Австралийският министър на отбраната Ричард Марлс посочи, че сделката е необходима, за да се противопостави на най-голямото натрупване на военни в региона след Втората световна война. Трябва да предприемем стъпки за развитие на способността да управляваме ядрена подводница, за да можем да предадем една много по-самостоятелна нация на нашите деца и внуци, добави той.

Китай заяви, че САЩ, Австралия и Обединеното кралство вървят по грешен и опасен път за собствения си геополитически интерес при подписването на сделката, която получи акронима AUKUS.

Австралия купува до 5 ядрени подводници от САЩ

Австралия купува до 5 ядрени подводници от САЩ

Дотогава ще има редовно ротационно разполагане на американски и британски подводници в Австралия