Бившият министър на правосъдието на Китай Фу Джънхуа, който оглави няколко кампании за борба с корупцията, беше вкаран в затвора за взимане на подкуп, съобщава Би Би Си.

Фу се призна за виновен през юли в приемането на 117 милиона юана (14,7 милиона долара) в подаръци и пари за лична изгода. В четвъртък съд в Чанчун му даде условна смъртна присъда, която ще бъде заменена с доживотен затвор след две години.

Осъждането му идва на фона на внезапни репресии срещу държавни служители преди ключовия конгрес на Комунистическата партия следващия месец. Управляващата партия в Китай провежда събитието веднъж на всеки пет години и този път се очаква президентът Си Дзинпин да получи исторически трети мандат и да консолидира властта си.

Затворът на Фу в четвъртък следва присъдите на други трима бивши шефове на провинциалната полиция тази седмица. И четиримата са обвинени не само в корупция, но и в нелоялност към Си Дзинпин.

Твърди се, че всички те са били част от политически кръг, ръководен от друга бивша фигура в службите за сигурност, Сун Лиджун.

Чистка в Китайската комунистическа партия: Изключиха бивш министър на правосъдието

Чистка в Китайската комунистическа партия: Изключиха бивш министър на правосъдието

Фу Джънхуа, който свали бившия шеф на сигурността за корупция е заклеймен като "изключително презрян"

Случаят на Фу е сред няколкото, които са били широко отразявани. Той беше министър на правосъдието на Китай от 2018 г. до 2020 г., след кариера, в която извървя пътя си от полицай до заместник-началник на китайското министерство на обществената сигурност.

Той беше ръководил няколко нашумели разследвания срещу корумпирани политици - включително това, което свали Джоу Йонгканг, един от най-влиятелните служители през последните години, осъден за подкуп.

Но през октомври миналата година вътрешният надзорен орган на партията обяви, че разследва Фу за "сериозни нарушения на дисциплината и националните закони". Той беше освободен от публична служба и след това през март тази година беше изключен от Комунистическата партия. Той беше арестуван месец по-късно по обвинения в корупция.