Китай отмени планираното за следващата седмица пътуване на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, съобщава "Ройтерс".

Не са посочени причини за отмяната на визитата, която идва в момент, когато Европа се опитва да намали рисковете, породени от близките ѝ икономически отношения с Китай - страна, която Брюксел определи като "икономически конкурент и системен съперник".

"За съжаление, бяхме информирани от китайските си колеги, че предвидените дати следващата седмица вече не са възможни и сега трябва да търсим алтернативи", заяви говорителят на ЕС Набила Масрали.

Борел трябваше да посети Пекин на 10 юли, за да се срещне с китайския си колега Цин Ган, с който да обсъди "стратегически въпроси", като човешките права и войната на Русия в Украйна, съобщи по-рано днес посланикът на ЕС в Пекин Хорхе Толедо на Световния форум за мир в Пекин.

Евролидерите обсъждат връзките с Китай

Евролидерите обсъждат връзките с Китай

Призовават Китай да притисне Русия да спре войната в Украйна

Визитата му щеше да последва посещението на заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който тази седмица е в Пекин за разговори относно климата, биоразнообразието и опазването на околната среда. И двамата бяха отложили посещенията си в Китай през април след положителен тест за COVID-19.

Толедо посочи, че двете страни вероятно ще проведат два разговора лице в лице през септември - един във връзка с икономиката и търговията и друг по цифрови въпроси, преди срещата на върха на лидерите в края на годината.

"Искаме да се ангажираме с Китай, но се нуждаем от напредък, и то тази година", обясни той.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин съобщи по-рано, че няма информация за посещението на Борел.

ЕС търси намаляване на икономическата зависимост от Китай

ЕС търси намаляване на икономическата зависимост от Китай

Ще бъде обсъдено на срещата на върха през юни