Лидерите на Европейския съюз са готови в петък да се ангажират с намаляване на зависимостта на блока от Китай и да обсъдят как да постигнат баланса между "намаляване на риска" и ангажиране в области като изменението на климата.

"Трябва да намалим риска и това означава да можем да отстъпим до известна степен, защото геополитически очевидно нарастващите отношения между Китай и Русия са потенциален проблем за всички нас", каза латвийският премиер Кришианис Каринш пред репортери при пристигането си на двудневната среща на върха в Брюксел в четвъртък.

Чернова на заключенията от срещата призовава Китай да притисне Русия да спре войната в Украйна и да изразят загриженост относно нарастващото напрежение в Тайванския проток, като същевременно подчертават споделения интерес от стабилни отношения за справяне с глобалните предизвикателства.

Лидерите на ЕС ще се стремят в петък да представят единен фронт, но има ясни различия между страни като Франция и Германия , със значителни бизнес интереси в Китай, и Литва , на която Китай наложи санкции.

В заключенията, които все още могат да бъдат променени, се казва, че Европейският съюз ще намали критичните зависимости и уязвимости, включително във веригите за доставки, и ще намали риска и ще диверсифицира, когато е необходимо.

"Европейският съюз не възнамерява да се отделя или да се обръща навътре", се казва в заключенията.

27-членният Европейски съюз от 2019 г. счита Китай за партньор, конкурент и системен съперник. Някои служители на ЕС наскоро казаха, че ролята на конкурента е по-централна .

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза през март, че втвърдяването на позицията на Китай изисква Европа да "намали риска" както икономически, така и дипломатически .

Комисията също така призовава членовете на ЕС да се съгласят на по-строг контрол върху износа и изтичането на технологии за военна употреба от "страните, които предизвикват безпокойство", като ясно се има предвид Китай. Изпълнителната власт на ЕС има за цел да представи предложените мерки до края на годината.

Блинкън: Тайван е проблем за целия свят

Блинкън: Тайван е проблем за целия свят

Бунтът в Русия показва провалът на Путин, а където отиде Пригожин по света, следва смърт и разрушение