Китайските власти официално обявиха, че понижават дипломатическите връзки с Литва до ниво в знак на протест срещу създаването на фактическо посолство на Тайван във Вилнюс, съобщи "Гардиън". Отношенията се понижават до равнището на "шарже д'афер".

"Китайското правителство трябваше да намали дипломатическите отношения между двете страни, за да защити своя суверенитет и основните норми на международните отношения, се казва в изявление на Министерството на външните работи в неделя. Литовското правителство трябва да понесе всички последици, които произтичат от това, тъй като действията му създадоха лош прецедент".

Китай се противопоставя на всички официални опити за налагане на независим Тайван, за да не даде международна легитимност на самоуправляващия се демократичен остров, който Пекин счита за част от своя територия.

Тайван отвори офис-посолство в Литва, въпреки заплахите на Китай

Тайван отвори офис-посолство в Литва, въпреки заплахите на Китай

Тайван "ще цени и насърчава това ново приятелство, основано на нашите споделени ценности"

Пекин добави, че Литва е изоставила политическия ангажимент, поет при установяването на дипломатически отношения с Китай, визирайки политиката на "Един Китай", според която страните официално признават китайското правителство преди това на Тайван. Откриването на представителството през юли беше първият нов дипломатически пост на Тайван в Европа от 18 години.

Този ход предизвика яростен упрек от страна на Китай, който оттегли посланика си в Литва и поиска от Вилнюс да направи същото, което в крайна сметка направи.

Китай също така спря товарните влакове за Литва и спря да издава разрешения за износ на храни.

Откриването на офиса във Вилнюс е последният знак, че някои балтийски и централноевропейски страни се стремят към по-тесни отношения с Тайван, дори това да ядоса Китай. През май Литва обяви, че напуска форума за сътрудничество 17+1 на Китай с държавите от Централна и Източна Европа, като го нарече "раздвояващ". Политиците в Чешката република също настояват за по-тесни връзки с Тайван.

Само 15 държави официално признават Тайпе над Пекин. Но Тайван поддържа еквивалентни на посолства представителства с много нации и няколко държави имат подобни договорености в Тайпе.

Китай отзова посланика си в Литва и насърчи Литва да направи същото

Китай отзова посланика си в Литва и насърчи Литва да направи същото

Вилнюс иска да открие представителство на Тайван, което "грубо нарушава суверенитета и териториалната цялост на Китай"