Китай отзовава посланика си в Литва поради намерението на Вилнюс да открие представителство на Тайван в страната, съобщава във вторник китайското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Литовското правителство, игнорирайки многократните дипломатически представителства и инструкции от Китай относно възможните последици, обяви, че ще позволи на тайванската администрация да създаде представителство от името на Тайван", се казва в изявление, публикувано на уебсайта на китайското външно министерство.

"Китайското правителство решително протестира срещу това и реши да отзове китайския посланик в Литва и поиска от литовското правителство да отзове посланика на Литва в Китай".

Пекин твърди, че действията на Вилнюс "грубо нарушават духа на комюникето за установяване на дипломатически отношения между двете страни и сериозно увреждат суверенитета и териториалната цялост на Китай".

По-рано Министерството на външните работи на Литва обяви планове, Тайван да открие представителство в страната до края на лятото. Тази информация бе потвърдена от ръководителя на администрацията на остров Цай Инг-вен.

През март Литва обяви планове за откриване на търговско-икономически офис в Тайван през есента. Тогава външното министерство на Китай осъди тези намерения, като отбеляза, че се противопоставя на всякакви официални контакти на други държави с Тайван.

Китай втърдява риториката и няма да толерира чужди сили около Тайван

Китай втърдява риториката и няма да толерира чужди сили около Тайван

Китай обещава и по-решително противопоставяне на външна намеса в страната и Хонконг

Литовското външно министерство изрази съжаление за действията на Китай и подчерта, че при зачитане на принципа "един Китай", то е готово да развие взаимоизгодни връзки с Тайван, както правят много други страни по света, съобщава АП.

Наред със засилването на дипломатическия натиск, Китай засили заплахите да постави Тайван под свой контрол, изпращайки изтребители и военни кораби около острова.

"Ние също така предупреждаваме тайванските власти, че "независимостта на Тайван" е задънена улица и всеки опит за сепаратистки дейности на международната сцена е обречен на провал", се казва в изявлението.

"Китайското правителство и хората имат непоколебима решимост да постигнат обединение на страната. Червената линия за опазване на националния суверенитет и териториалната цялост не трябва да се прекрачва", се казва в съобщението.

Тайван ухажва източноевропейските страни след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., като се позовава на техния опит от миналото по време на авторитарното управление и преминаването към многопартийна демокрация и либерални ценности.

Китай използва нарастващото си икономическо и дипломатическо влияние, за да гарантира, че подобни отношения са само неофициални, въпреки че това не намалява желанието на Тайван да намери нови възможности.

Първото представителство на Тайван в чужбина е създадено в Сомалиленд през 2020 г. За последен път Тайван създава представителство в Европа през 2003 г. в Братислава, Словакия.

Китай отговори на Япония: Никой няма да раздели Китай и Тайван

Китай отговори на Япония: Никой няма да раздели Китай и Тайван

Всякакви опити за създаване на две държави Китай ще се провалят