Китай, който Русия търси като съюзник, откакто остана неутрален от Запада заради нахлуването си в Украйна, нарече Съединените щати "главният подбудител" на кризата.

В интервю за руската държавна информационна агенция ТАСС, публикувано в сряда, китайският посланик в Москва Джан Ханхуей обвини Вашингтон, че е притиснал Русия в ъгъла с многократни разширявания на отбранителния съюз на НАТО и подкрепа за сили, които се стремят да приобщят Украйна към Европейския съюз, а не Москва.

"Като инициатор и основен подстрекател на украинската криза, Вашингтон, въпреки че налага безпрецедентни всеобхватни санкции на Русия, продължава да доставя оръжие и военно оборудване на Украйна", каза Джан.

"Тяхната крайна цел е да изтощят и смажат Русия с продължителна война и тоягата на санкциите."

Разсъжденията на посланика следваха отблизо едно от собствените оправдания на Русия за нейното нахлуване в Украйна, което доведе до хиляди смъртни случаи и опустошаването на цели градове, както и кара повече от една четвърт от населението да напусне домовете си.

Руският президент Владимир Путин пътува до Пекин през февруари, за да се срещне с президента Си Дзинпин, докато руските танкове се струпват на украинската граница, постигайки съгласие за това, което и двете държави приветстваха като партньорство "без ограничения", превъзхождащо всеки съюз от времето на Студената война.

В интервюто Джан каза, че китайско-руските отношения са навлезли в "най-добрия период в историята, характеризиращ се с най-високо ниво на взаимно доверие, най-висока степен на взаимодействие и най-голямо стратегическо значение".

Той се противопостави на посещението на председателя на Камарата на представителите на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в самоуправляващ се Тайван, който Китай твърди, че е негов, и каза, че Съединените щати се опитват да приложат същата тактика в Украйна и Тайван, за да "съживят манталитета на Студената война, да сдържат Китай и Русия, и провокира голямо съперничество и конфронтация на силите".

"Ненамесата във вътрешните работи е най-основният принцип за поддържане на мира и стабилността в нашия свят", каза Джан, прилагайки принципа, за да критикува политиката на Вашингтон в Тайван, но не и инвазията на Русия в Украйна.

Русия нарича инвазията "специална военна операция" и казва, че е била необходима не само за поддържане на собствената си сигурност, но и за защита на рускоезичните от преследване.

Украйна и Западът казват, че това са безпочвени претексти за имперска агресивна война срещу съсед, който получи независимост, когато воденият от Москва Съветски съюз се разпадна през 1991 г.