Китай ще предложи на талибаните безмитен достъп до своите огромни строителни, енергийни и потребителски сектори. Това обяви пратеникът на Пекин в Афганистан, цитиран от Ройтерс.

Китай ще предложи на Афганистан третиране с нулеви мита за 100% тарифни линии, отбеляза Джао Син.

Пекин се стреми да развие връзките си с талибаните, откакто те поеха контрола над Афганистан през 2021 г., но както всички правителства се въздържаха от официално признаване на правителството на ислямската фундаменталистка група на фона на международната загриженост относно нейното досие с човешките права и тези на жените.

Бедната страна обаче може да предложи изобилие от желани минерални ресурси, за да повиши сигурността на веригата за доставки на Пекин. А продажбата на находищата на литий, мед и желязо в Афганистан на най-големия купувач на суровини в света би помогнала на талибаните да подкрепят своята болна икономика.

Миналата година Афганистан изнесе стоки на стойност 64 милиона долара за Китай, според данни на китайските митници, близо 90% от които са обелени кедрови ядки. Талибанското правителство е решено да намери чуждестранни инвеститори, готови да му помогнат да диверсифицира икономиката си и печалба от богатството си от минерали.

Няколко китайски компании оперират в Афганистан, включително Metallurgical Corp of China Ltd, която е провела разговори с администрацията на талибаните относно планове за потенциално огромна медна мина.

Кабул също така поиска от Китай да му позволи да бъде част от Китайско-пакистанския икономически коридор, проект за свързаност на стойност 62 милиарда долара, свързващ богатия на ресурси китайски регион Синдзян с пакистанското пристанище Гуадар в Арабско море.

Русия стопля отношенията си с талибаните

Русия стопля отношенията си с талибаните

Според Дмитрий Медведев властите в Афганистан се опитват да водят конструктивен диалог