Русия е близо до установяване на пълноценни отношения с талибаните, които отново са на власт в Афганистан. Това заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

Той подчерта, че много се е променило през последните години. По думите му двадесет години са доста дълъг период, през който историята е направила много сериозни пируети.

В началото на 21 век смятахме талибаните за терористи, а американците за партньори в борбата срещу екстремизма. Сега всичко е различно. Сега талибаните отново са на власт и ние сме близо до установяване на пълноценни отношения с тях, посочи Медведев.

Според него властите на съвременен Афганистан се опитват да водят конструктивен диалог. Той добави, че предстои да се види колко искрени са тези намерения.

Директорът на втори азиатски отдел на руското външно министерство Замир Кабулов заяви, че руското външно министерство и министерството на правосъдието са докладвали на руския президент Владимир Путин, че талибанското движение може да бъде изключено от списъка на забранените организации.

Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че инициативата за евентуално премахване на талибаните от списъка на терористичните организации отразява обективната реалност.

Медведев също така обвини САЩ в подпомагане на тероризма и водене на хибридна война срещу Руската федерация.

Русия покани талибаните на икономически форум в Санкт Петербург през юни

Русия покани талибаните на икономически форум в Санкт Петербург през юни

Москва скоро може да премахне ислямисткото движение от списъка със забранени организации