Китай приветства развитието на бойния самолет Jian-10, самолетни двигатели и ракети въздух - въздух като знак, че е достигнала върховете на технологията за въздушна отбрана.

На пресконференция в Пекин зам.-главният мениджър на китайската авиационна корпорация изтъкна, че страната е четвъртата в света, която може да произвежда собствени бойни самолети, двигатели и реактивни снаряди, предаде китайската агенция, цитирана от АП. Представителят не уточни кои са другите три страни, които има предвид.

Компанията представи пред медиите новия модел Jian-10.

Анализатори обръщат внимание, че това представяне цели да подчертае развитието на китайската отбранителна индустрия, която бе изправена пред оръжейно ембарго от страна на САЩ и Европейския съюз след погрома срещу демократичните протести на площад Тянанмън през 1989 година.

Събитието също така отразява опитите на Китай да развие собствена технология и интелектуална собственост, за да избегне таксите за лицензи, които плаща на чуждите компании. В момента Пекин разчита предимно на Русия за оръжие и военно оборудване, но се стреми да намали тази зависимост.

Все пак според експерти тепърва предстои новият Jian-10 да се докаже в полеви условия, а се изказват съмнения, че някои от възможностите на самолета може да са преувеличени.

Предполага се, че новият Jian-10 е разработен с израелска помощ, а като пример са следвани изтребителите F-16.