Китай е изправен пред по-горещи и продължителни топлинни вълни, както и по-чести и непредвидими силни дъждове в резултат на климатичните промени, предупреди метеорологичната служба на страната, цитирана от Ройтерс.

В своя годишен климатичен доклад "Синя книга", Китайската метеорологична администрация (CMA) прогнозира, че максималните температури в страната могат да се повишат с 1.7-2.8 градуса по Целзий в рамките на следващите 30 години, като Източен Китай и северозападният регион Синдзян ще бъдат най-засегнати.

Миналата година средните национални температури достигнаха нов рекорд, водещ до рекордни нива на отстъпление на ледниците и топене на вечната замръзналост в северозападната част на страната, се казва в доклада. Китай се описва като една от най-уязвимите на климатични промени страни в света и е под нарастващ натиск да се адаптира към бързо променящите се метеорологични модели, които влияят в по-голяма степен от средното за света.

"Китай е регион, който е чувствителен към глобалните климатични промени, регион, където въздействието ще бъде значително," заяви Юан Дзиашуанг, заместник-директор на Националния климатичен център на CMA.

Тя предупреди, че ако емисиите на парникови газове останат високи, екстремни горещини, които обичайно се случват веднъж на петдесет години в Китай, може да се случват всяка втора година до края на века, а валежите могат да се удвоят и да станат по-непредвидими. Метеорологичната служба очаква температурите в повечето райони на Китай да бъдат относително високи през следващите няколко месеца, сигнализирайки за второ поредно лято с екстремни горещини.

"Времето ще бъде различно от предишните години и вече има повече екстремни метеорологични явления," каза Чен Юхан, жител на търговския център Шанхай, където температурите достигнаха над 38 градуса по Целзий в четвъртък.

Проливни дъждове и наводнения вече ударят южните райони, а температурите поставиха рекорди в няколко части на Северен и Централен Китай, застрашавайки посевите и оказвайки натиск върху електрическите мрежи.

Изпепеляваща суша тормози Китай

Изпепеляваща суша тормози Китай

Тя засяга тежко селското стопанство и водните ресурси

Средните температури от март до май достигнаха най-високите си нива от началото на воденето на статистика през 1961 г., според официални данни. "Необходимо е да се предотврати рискът от намаляване на добивите на памук, ранен ориз и късен ориз, причинени от високите температури и топлинни щети," каза Дзя Сяолонг, заместник-директор на CMA, на брифинга.

Летните температури в региони като Джъдзян, Дзянси, Хунан, Фудзиен, Гуандун, Гуанси, Гансу и Нинся се очаква да бъдат с 1 до 2 градуса по Целзий над нормалните, съобщиха от CMA. Метеорологичната служба също така обяви, че два тайфуна могат да достигнат континентален Китай през юли. Тайфуните се очаква да се движат в западна или северозападна посока, съобщиха властите.

Миналата година два мощни тайфуна - Доксури и Хайкуй - достигнаха сушата, донасяйки проливни валежи, които счупиха рекорди в някои райони, предизвикаха наводнения и наложиха широкообхватни евакуации

Горещините в Северното полукълбо започнаха още преди лятото

Горещините в Северното полукълбо започнаха още преди лятото

Учените очакват летните температури да надхвърлят миналогодишните рекорди