Китай предупреди за по-нататъшно влошаване на ситуацията в Сирия само часове след американския ракетен удар по сирийска военновъздушна база в отговор на предполагаемата химическа атака. Това съобщава Агенция "Франс прес".

Предупреждението идва, след като държавният глава Си Дзинпин се срещна с американския президент Доналд Тръмп в неговия курорт Мар-а-Лаго във Флорида. Часове по-рано там китайският лидер отправи покана към политика милиардер за държавно посещение в Китай по-късно тази година.

САЩ обстрелваха с крилати ракети военна база в Сирия
Обновена

САЩ обстрелваха с крилати ракети военна база в Сирия

59 ракети са били изстреляни от бойни кораби в Средиземно море

Китай е притеснен от последните събития в Сирия, обяви на редовен брифинг пред журналисти говорителката на Министерството на външните работи. "Това, което е спешно сега, е да се избегне по-нататъшно влошаване на ситуацията", обясни тя.

"Ние се противопоставяме на употребата на химически оръжия от всяка държава, организация или лице при всякакви обстоятелства, за всякаква цел", подчерта говорителката.

Новината за удара засенчи двудневната среща между китайския президент и неговия американски колега, която приключва днес. Това е първата среща лице в лице между лидерите на двете най-големи икономически и военни сили в света от избирането на Тръмп.

Малко след вечерята си с Дзинпин, Тръмп обяви удара в кратко телевизионно обръщение. Това стана няколко часа, след като Съветът за сигурност на ООН не се успя да се споразумее да разследва предполагаемата химическа атака.

С удара си САЩ наказвали Сирия за химическата атака, идвал ред на Северна Корея

С удара си САЩ наказвали Сирия за химическата атака, идвал ред на Северна Корея

След 16 април щяло да стане още "по-интересно" в Сирия

По време на срещата, Тръмп се е съгласил да посети Китай "с удоволствие", заявявайки, че се надява да стане скоро, съобщава "Синхуа", цитирайки официални лица.

Тръмп лично е информирал китайския държавен глава за удара в Сирия, обясни служител на Белия дом пред АФП.

Китай е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН с право на вето. Той неколкократно казва, че кризата изисква политическо решение.