Китай отправи призив към европейските държави да не подкрепят Тайван преди планираното посещение на външния министър на Тайван, Джоузеф Ву. Пекин редовно осъжда всякаква форма на контакт между Тайван и чуждестранни официални лица, считайки го за насърчаване на независимостта на Тайван от Китай, предава Ройтерс.

Китай разглежда Тайван като своя територия, няма официални дипломатически връзки с европейските държави, освен с Ватикана. По време на планираното посещение на Джоузеф Ву в Европа, той се очаква да говори на събитие в Прага, Чехия. 

Китай гледа на Тайван като на част от "един Китай" и изисква другите страни да признаят претенциите му за суверенитет. Външното министерство на Китай призова европейските държави да спазват ангажиментите си спрямо Китай и да не подкрепят тайванските сили за независимост. Планираното посещение на Джоузеф Ву включва и посещение на Брюксел, столицата на Европейския съюз, съобщиха източници.

Президентът на Чехия, Ян Липавски, потвърди, че Джоузеф Ву ще посети Прага следващата седмица и заяви, че Чехия няма да се отклони от своята политика спрямо Тайван. Въпреки липсата на дипломатически връзки, Чехия е изградила икономически и културни връзки с Тайван.

По време на телефонен разговор през януари между президентите на Чехия и Тайван, Чехия изрази подкрепата си за свободата и демокрацията на Тайван. Председателят на чешката долна камара, Маркета Пекарова Адамова, заяви през март, че Чехия ще продължи да подкрепя народа на Тайван и неговите стремежи към самоуправление.

Планираното посещение на външния министър на Тайван в Европа е предмет на внимание и следимост, тъй като отношенията между Китай и Тайван са сложни и чувствителни.

Тайван посрещна чешка парламентарна делегация

Тайван посрещна чешка парламентарна делегация

Важен жест на Прага