Тайван е част от демократичния съюз и може да работи с много приятелски страни, каза министърът на икономиката Ван Мей-хуа, след като приветства голяма чешка делегация на острова в понеделник, един ден след като Хондурас промени дипломатическата си лоялност от Тайван към Китай, предава Ройтерс.

Докато броят на страните, които поддържат официални дипломатически връзки с Тайван, намаля до едва 13 след хода на Хондурас в неделя, съюзниците на САЩ като Чешката република засилват подкрепата си за демократично самоуправляващия се остров, въпреки че те официално признават "един Китай" .

Чешката делегация от около 150 души пристигна в Тайпе в събота, водена от председателя на долната камара на чешкия парламент Маркета Пекарова Адамова. Китай разкритикува очаквано посещението.

Президентът на Тайван отива в САЩ

Президентът на Тайван отива в САЩ

Това раздразни Пекин

Говорейки пред репортери след обръщение към тайванско-чешки бизнес форум, Ван каза, че моментът на решението на Хондурас и пристигането на чешката делегация са две различни неща.

"Това посещение на делегацията в Тайван със сигурност показва, че Тайван е част от демократичния съюз", каза тя.

"Дипломатически ние всъщност можем да имаме подходящо сътрудничество с много страни, които са приятелски настроени към нас, особено по отношение на търговията и икономиката, културата и така нататък - това са добри области. Ще засилим съществените отношения с много демократични държави."

Германия изпраща свой министър на посещение в Тайван

Германия изпраща свой министър на посещение в Тайван

Визитата идва в момент, когато Берлин преразглежда предишните си тесни отношения с Китай

Председателят на чешкия парламент, която трябва да се срещне с президента на Тайван Цай Инг-уен по-късно в понеделник, каза на бизнес форума, че Тайван е важен инвестиционен партньор за нейната страна.

"Тайван е не само важен икономически партньор, но и приятелски и демократичен партньор и заслужава нашето внимание и подкрепа."

Новоизбраният чешки президент Петер Павел си навлече остър упрек от Пекин през януари, след като прие обаждане от Цай, което е ясна промяна в опитите на неговия предшественик да спечели китайския бизнес.

Пътуването на Маржета Пекарова Адамова до Тайван следва пътуването на председателя на чешкия Сенат Милош Вистрачил през 2020 г. Той доведе около 90 души със себе си и каза "Аз съм тайванец" в реч, която напомня думите на покойния президент на САЩ Джон Ф. Кенеди към комунизма в Берлин през 1963 г.

Тайван купува оръжия за още 619 млн. долара от САЩ

Тайван купува оръжия за още 619 млн. долара от САЩ

След поредните китайски военни маневри около острова