Външният министър на Хондурас пътува до Китай, за да "насърчи" установяването на дипломатически връзки, съобщава "Ройтерс".

Визитата му е сигнал, че десетилетните отношения на страната с Тайван най-вероятно наближават своя край.

Залогът е нарастващият отпечатък на Китай в Централна Америка - някога стабилна база за Тайван, и на фона на опасенията на Съединените щати от засилващото се влияние на Пекин в "задния им двор".

Миналата седмица президентът на Хондурас Ксиомара Кастро обяви, че нейното правителство ще се стреми да установи отношения с Китай.

"Външният министър Едуардо Енрике Рейна по разпореждане на президента Ксиомара Кастро пътува до Китай, за да насърчи усилията за установяване на дипломатически отношения", съобщи днес прессекретарят на президента Ивис Алварадо.

Външното министерство на Тайван съобщи, че е привикало посланика на Хондурас, за да изрази "силното си недоволство" от пътуването, което "сериозно накърнява чувствата на нашето правителство и народ".

Тайван зове Хондурас да не се изкушава от "отровата" на Китай

Тайван зове Хондурас да не се изкушава от "отровата" на Китай

След като Тегусигалпа пожела да установи дипломатически връзки с Пекин

Рейна и неговата делегация са заминали за Пекин от Панама, придружени от китайски служители.

Високопоставен дипломатически източник от Тайпе заяви, че визитата на хондураския външен министър в Китай означава, че установяването на двустранни отношения вероятно е близо.

Подобен ход ще остави Тайван в дипломатически отношения е едва 13 държави.

Вчера Хондурас отрече да е поискал 2,5 милиарда щатски долара помощ от Тайван, преди да обяви намерението си за установяване на отношения с Китай, и вместо това подчерта, че страната многократно е искала от Тайван да изкупи държавния дълг на Хондурас.

Днес външният министър на Тайван Джоузеф Ву призна, че ситуацията с Хондурас "не е особено добра".

"Другата страна поиска висока цена", поясни той по повод искането на 2,5 милиарда щатски долара, въпреки че не го потвърди директно, а заяви само, че "фактите ще бъдат разкрити".

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

Ву заяви, че Пекин се е намесил във въпроса, но подчерта, че Тайван няма да участва в доларова дипломация с Китай.

Хондурас загърбва Тайван и протяга ръка към Китай

Хондурас загърбва Тайван и протяга ръка към Китай

Латиноамериканската страна иска да установи официални дипломатически отношения с Пекин

"Белезите на китайското участие са много очевидни. Навлязохме в много трудна фаза, но ще работим усилено до последния момент", увери той.

Кризата с Хондурас се случва преди предстоящото посещение на президента на Тайван Цай в Гватемала и Белиз, които остават съюзници на острова.

Миналата седмица министърът на външните работи на Хондурас Едуардо Енрике Рейна обясни, че решението за преминаване към Китай е отчасти защото Хондурас е "затънал до шия" във финансови предизвикателства и дългове - включително 600 милиона долара, които дължи на Тайван.

Той обясни, че страната му многократно е поискала от Тайван да изкупи държавния дълг на Хондурас и че сумата от 2,5 милиарда щатски долара "не е дарение", а по-скоро "договорен механизъм за рефинансиране".

Тайван готов с извънреден план срещу Китай, докато президентът отсъства

Тайван готов с извънреден план срещу Китай, докато президентът отсъства

Тайванският лидер ще посети САЩ, Гватемала и Белиз следващата седмица