Инциденти в щат Ракхайн в Мианмар са неприемливи и трябва да има разбиране за усилията на правителството на Мианмар за защита на социалната стабилност, коментира китайският външен министър Ван Йи пред индонезийския си колега, съобщава Ройтерс.

Повече от 400 000 мюсюлмани рохинги са избягали в Бангладеш след офанзива на бунтовниците от Мианмар в следствие на военни атаки срещу силите за сигурност. Официалните представители на ООН описаха стратегията на Мианмар като "етническо прочистване".

Забележките на Ван Йи към индонезийския външен министър Рейно Марсуди в кулоарите на ООН в Ню Йорк обаче показват известна съпричастност към затрудненията, с които Мианмар има с бунтовниците.

Лидерът на Мианмар осъжда всички нарушения на човешките права

Лидерът на Мианмар осъжда всички нарушения на човешките права

Разказите и ситуацията са изкривени от "огромен айсберг на дезинформация", напрежението се подклажда от фалшиви новини

Проблемът с Рохинги е отдавнашен сложен и чувствителен, допълва Ван Йи, според официалната информационна агенция "Синхуа".

"Неотложната задача е да се облекчи напрегнатата ситуация възможно най-бързо, да се избегне нараняване на невинни хора, да се предотврати разпространението на хуманитарната криза и да се насърчи и подкрепи Мианмар и Бангладеш да търсят решение чрез диалог и консултации", коментира той.

Китай, който има близки икономически и дипломатически връзки с Мианмар, е готов да продължи да играе конструктивна роля заедно с международната общност, добавя Ванг Йи.

Лидерът на Мианмар Аун Сан Су Чи осъди нарушенията на правата в щата Ракхайн и каза, че нарушителите ще бъдат наказани. Тя не отговори на обвиненията на ООН за етническо прочистване. 

Западни дипломати, приветстваха тона на посланието на лауреата на Нобелова награда Аун Сан Су Чи, но някои се съмняват, че тя не е направила достатъчно, за да отговори на международната критика.

Ердоган определи убийството на Рохинги в Мианмар за геноцид

Ердоган определи убийството на Рохинги в Мианмар за геноцид

Той смята, че е морална отговорност на Турция да се противопостави на събитията в Мианмар