Турският президент Ердоган заяви, че смъртта на стотици Рохинги в Мианмар през изминалата седмица представлява геноцид, насочен към мюсюлманските общности в региона, съобщава Ройтерс.

Близо 400 души загинаха в боевете, които разтърсиха Северозападен Мианмар за една седмица, показват нови официални данни. 

"Има геноцид там. Те мълчат по отношение на това ... Всички, които обръщат глава от този геноцид, извършен под прикритието на демокрацията, също са част от това клане", коментира Ердоган

Армията коментира, че извършва операции по прочистване срещу "екстремисти терористи" за защита на цивилни граждани.

След сблъсъци в Мианмар, откриха телата на 20 жени и деца в река Наф

След сблъсъци в Мианмар, откриха телата на 20 жени и деца в река Наф

Около 18 500 мюсюлмани Рохинги, много от които болни и с рани от куршуми, успяват да влязат в Бангладеш

Ердоган отдавна се стреми да заеме водеща позиция сред мюсюлманската общност в света. Той смята, че е морална отговорност на Турция да се противопостави на събитията в Мианмар.

Около 38 000 Рохинги са преминали в Бангладеш от Мианмар, съобщават източници на ООН, една седмица след като бунтовниците от Рохинги нападнаха полицейски пунктове и армейска база в щата Ракхайн, предизвиквайки сблъсъци и военна намеса.

Ердоган допълва, че въпросът ще бъде обсъден подробно, когато световните лидери се съберат за Общото събрание на ООН на 12 септември в Ню Йорк.