Китай призова днес за "обективно, справедливо и професионално" разследване на повреда на подводния газопровод между Финландия и Естония, като обяви, че китайският кораб, който се е намирал в района по това време е плавал нормално, съобщава "Ройтерс".

Китай и Финландия започнаха комуникация относно повредата на газопровода "Балтикконектор" и Китай се надява съответните страни да открият истината възможно най-скоро, каза говорителят на китайското външно министерство Мао Нин на редовен брифинг за пресата.

Припомняме, че рано на 8 октомври газопровод и телекомуникационен кабел, свързващи Финландия и Естония, бяха прекъснати, което според финландските следователи може да е умишлен саботаж. Разследването на повредата на тръбопровода е фокусирано върху ролята на китайския товарен кораб NewNew Polar Bear, каза в петък Националното бюро за разследване на Финландия.

"Разбира се, че присъствието на китайският кораб е било нормално в съответните води по време на инцидента и не са открити аномалии поради лошите морски условия по това време", каза Мао, когато говори по въпроса на брифинга. Тя добави, че Китай винаги се е застъпвал за това международната общност да засили сътрудничеството и съвместно да гарантира сигурността на трансграничната инфраструктура.

Финландия разговаря с Русия и Китай за повредения газопровод

Финландия разговаря с Русия и Китай за повредения газопровод

Установена е комуникация по дипломатически канали

Инцидентът стана в момент когато европейските страни са все по-загрижени за уязвимостта на своята енергийна инфраструктура преди зимата, на фона на войната в Украйна.

Припомняме, че през септември 2022 г. газопроводите "Северен поток", които свързват Русия с Германия, бяха повредени от няколко експлозии. Международно разследване досега не е успяло да идентифицира виновника.

Водещият следовател, Ристо Лохи, каза миналата седмица, че повредата на финландския тръбопровод е "причинена от външна механична сила", но че няма "никаква причина да се смята, че повредата е била причинена от експлозия". Той добави още, че Финландия ще "си сътрудничи с китайските власти, за да се установи ролята" на китайския кораб.

НАТО се заканва с решителен отговор при умисъл зад аварията на газопровода в Балтийско море

НАТО се заканва с решителен отговор при умисъл зад аварията на газопровода в Балтийско море

Това би се считало за нападение срещу критична инфраструктура на Алианса

Естония също се е свързала с китайските власти във връзка с разследването, съобщи естонското външно министерство днес. "Естония е в контакт с китайските власти, за да насърчи сътрудничеството по отношение на разследването", каза говорител на министерството в имейл до "Ройтерс". Той добави, че Естония иска да насърчи "всяко сътрудничество, необходимо за разследването".