Китай е готов да си сътрудничи със Съединените щати, така че двете страни да преодолеят различията си и да работят заедно, за да отговорят на глобалните предизвикателства. Това заяви китайският президент Си Дзинпин, цитиран от "Ройтерс".

Дали САЩ и Китай могат да установят "правилния" начин за разбирателство или не, ще бъде от решаващо значение за света, подчертава Си в писмо, изпратено до годишна вечеря на Националния комитет за отношенията между САЩ и Китай със седалище в Ню Йорк.

Призивът на китайския лидер за по-стабилни двустранни връзки, които според него трябва да бъдат изградени на принципите на "взаимно уважение, мирно съвместно съществуване и взаимно изгодно сътрудничество", идва преди ключовото посещение на външния министър Ван И във Вашингтон по-късно тази седмица.

Китай предупреди САЩ, че евентуален конфликт би бил "непоносимо бедствие"

Китай предупреди САЩ, че евентуален конфликт би бил "непоносимо бедствие"

Именно заради това Китай щял да търси диалог вместо конфронтация

Визитата на най-добрия китайски дипломат ще продължи от четвъртък до събота и ще бъде личен ангажимент на най-високо ниво преди очакваната среща между президентите Джо Байдън и Си в Сан Франциско на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество през ноември.

Няколко високопоставени служители на САЩ, сред които държавният секретар Антъни Блинкън, се срещнаха с китайските си колеги в Пекин това лято.

Основният приоритет на Вашингтон е да гарантира, че ожесточената конкуренция между двете най-големи икономики в света и техните разногласия по редица въпроси - от търговията до Тайван и Южнокитайско море - няма да прераснат в конфликт.

"Китайските наблюдатели смятат, че посещението (на Ван И) ще проправи пътя за възможна среща между държавните глави на двете държави, но отбелязват, че Вашингтон трябва да положи конкретни усилия, за да отговори на опасенията на Пекин и да покаже своята искреност", съобщи "Глобал таймс".

Йелън: Отделянето от Китай би било катастрофално за САЩ

Йелън: Отделянето от Китай би било катастрофално за САЩ

САЩ се обезпокоени от корпоративната регулация на ЕС