Китай пусна на вода третия си самолетоносач в петък, който е изцяло проектираният и построен в страната. Той получи името "Фуджиян" - на провинция, разположена срещу самоуправляващия се Тайван. Така Пекин изпраща ясен сигнал до съперниците си, модернизирайки армията си, предава Ройтерс.

Китайският президент Си Дзинпин направи преоборудването на най-голямата армия в света централна част от дневния си ред, като се стреми да показва сила далеч отвъд китайските брегове, въпреки че китайските власти твърдят, че нямат враждебни намерения.

"Фуджиян" ще се присъедини към "Шандон", пуснат в експлоатация в края на 2019 г., и "Ляонин", който Китай купи втора употреба от Украйна през 1998 г. и преоборудва със собствени сили.

Китай все още усъвършенства способността си да управлява самолетоносачите и да ги интегрира в бойни групи, нещо, което Съединените щати правят от десетилетия.

Само Съединените щати, които разполагат с 11 самолетоносача, имат повече такива кораби. След тях е, Великобритания, която има два действащи самолетоносача.

Пускането на вода на новия самолетоносач демонстрира нарастващия капацитет на военните в момент на ескалиращо напрежение със Съединените щати заради Тайван, чийто суверенитет се оспорва от Китай, и на фона на претенциите на Пекин към Южнокитайско море.

Тайван – втора „Украйна”?

Тайван – втора „Украйна”?

Русия и Китай са както авторитарни, така и ревизионистки държави днес, в смисъл, че възнамеряват да оспорят съществуващия световен ред

Тайван е процъфтяваща демокрация, но Китай смята острова за своя собствена територия и никога не е изключвал използването на сила, за да го постави под свой контрол.

Министерството на отбраната на Тайван заяви в изявление, изпратено до Ройтерс, коментирайки новия самолетоносач, че Тайпе "придава голямо значение" на военното развитие на Китай.

Тайван "включва това в изследванията на обострената ситуация по насочен към бъдещето начин, използва иновативно асиметрично мислене и активно разработва контрамерки за ефективно прилагане на военната стратегия за постоянство в отбрана и силно възпиране", се добавя в изявлението.

Тайван контролира две групи острови, които географски са част от Фуджиян и се намират точно до неговия бряг - Кинмен и Мацу - и които по време на разгара на Студената война бяха редовно бомбардирани от Китай.

Тайван се похвали с модерна бронирана машина собствено производство

Тайван се похвали с модерна бронирана машина собствено производство

Страната направи демонстрация на модела CM-34 Clouded Leopard