Тайванската армия показа най-новата си произведена в страната бронирана бойна машина, съобщава "Ройтерс".

Става въпрос за модела CM-34 Clouded Leopard.

Демонстрацията се проведе на отдалечен производствен обект в планините в централната част на острова.

Тайван се стреми ясно да заяви своята решимост да се защити, в случай че някога бъде нападнат от Китай, който счита демократично управлявания остров за своя територия.

Тези опасения нараснаха през последните две години, след като Пекин засили военните действия близо до Тайван.

САЩ продължават да помагат за отбраната на Тайван

САЩ продължават да помагат за отбраната на Тайван

Въпреки че уважават политиката на "единен Китай"

Въпреки че Тайпе разчита на Съединените щати за голяма част от своите оръжия, като изтребители, президентът Цай Инуън настоява за по-голям акцент върху въоръжението, проектирано и произведено в Тайван.

Осемколесната бронирана машина CM-34, която влезе в експлоатация през 2019 г., е въоръжена с 30 мм верижен пистолет Mk44 Bushmaster, произведен от Northrop Grumman, и има ефективен обхват на стрелба от 3 км. Проектирана е да бъде много мобилна и да работи при всякакви метеорологични условия.

Началникът на завода, където се произвеждат машините, обясни, че капацитетът на производство е шест превозни средства на месец, като вече са доставени 173 единици на военните от общата поръчка за 305 машини.

Китай: Имаме пълни суверенни права над Тайван

Китай: Имаме пълни суверенни права над Тайван

Уан Уенбин: Няма такова нещо като "международни води" в Конвенцията на ООН по морско право

Машината носи името на тайванския димен леопард. Въпреки че в момента се счита за изчезнало, животното е почитано от коренното население на Тайван, което го смята за свещено.

Разработването на този модел бронирана машина обаче не протече безпроблемно.

Миналата година няколко висши ръководители на компании доставчици бяха вкарани в затвора за измама при закупуване на нестандартни части, включително някои от Китай, за по-ранен модел - CM-32.