Съединените щати ще продължат да предоставят на Тайван помощ за самоотбрана, за да запазят статуквото.

Това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в интервю за PBS.

"Ние дадохме да се разбере, че нашият ангажимент да помагаме на Тайван да се защитава продължава", каза той в отговор на въпрос дали Съединените щати ще защитят военно Тайван, ако Китай го нападне. 

Блинкън отбеляза, че Съединените щати са "отдадени на политиката на Един Китай." В същото време, каза той, Съединените щати са "отдадени на изпълнението на задълженията по Закона за отношенията с Тайван", Вашингтон трябва да е уверен, че "Тайван разполага със средствата за ефективна защита и в крайна сметка за възпиране на всяка агресия."

Държавният секретар каза: "Това, което правим, е да се опитваме да създадем среда за техните  действия, която може да повлияе на техните решения."

Китай: Имаме пълни суверенни права над Тайван

Китай: Имаме пълни суверенни права над Тайван

Уан Уенбин: Няма такова нещо като "международни води" в Конвенцията на ООН по морско право

Той добави, че "съществува статуквото по въпроса с Тайван и ние сме решени да гарантираме, че никой едностранно не се опитва да го промени."

Блинкън каза, че "През последните 10 години видяхме Китай да става по-репресивен у дома и по-агресивен в чужбина, включително действия, които е предприел срещу Тайван, които са потенциално опасни и дестабилизиращи".

Припомняме, че преди дни, говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин заяви в понеделник, че Китай има пълни суверенни права над Тайван, като подчерта, че няма такова нещо като "международни води" в Конвенцията на ООН по морско право - UNCLOS.

Въпреки че не е ясно какво разбира Пекин под "международни води", езикът може да има за цел да възпира САЩ да плават през пролива, практика, за която Китай каза, че вреди на стабилността и изпраща грешен сигнал към "силите за независимост на Тайван". Според човек, запознат със ситуацията, китайски официални лица са правили такива забележки многократно по време на срещи с колеги от САЩ през последните месеци, което изглежда е промяна на позицията.

Китай притиска САЩ да прекратят официалните контакти с Тайван

Китай притиска САЩ да прекратят официалните контакти с Тайван

Постоянните опити на Вашингтон да изиграе "тайванската карта" застрашавали отношенията му с Пекин

САЩ обаче е малко вероятно да бъдат спрени от по-настоятелния език на Китай, чиито претенции за Тайван придобиха нов фокус, след като Русия нахлу в Украйна през февруари. Вероятно ще продължи да провежда това, което нарича операции за "свобода на корабоплаването" в пролива, за да види дали Пекин ще подкрепи думите си с действия.

Съгласно Конвенцията на ООН по морско право, която Китай е ратифицирал, но САЩ не са, нациите имат право на териториални води, простиращи се на 12 морски мили от тяхното крайбрежие.

Дори и китайците да използват същите правни термини като други страни, има други потенциални клопки в това, че не тълкуват свързаните права по същия начин като САЩ и техните съюзници. Китай се стреми да ограничи това, което военните могат да правят в района, за който претендират за своя ИИЗ, докато САЩ и техните съюзници имат много по-свободно тълкуване.

Всичко това допълнително се усложнява от факта, че САЩ не са член на UNCLOS, поради трудността да се приемат такива договори от Конгреса. Позицията на САЩ е, че конвенцията "отразява обичайното международно право", което е друга основа за искане на такива права, според Ротуел.

След нахлуването на Русия в Украйна, опасенията в Азия се засилиха относно възможността Китай да поеме по подобен път за контрол над Тайван, остров с 23 милиона души, чиято световна полупроводникова индустрия го прави крайъгълен камък на световната индустрия.

Тайван – втора „Украйна”?

Тайван – втора „Украйна”?

Русия и Китай са както авторитарни, така и ревизионистки държави днес, в смисъл, че възнамеряват да оспорят съществуващия световен ред