САЩ трябва да прекратят всяка форма на официално взаимодействие с Тайван и да спрат да изпращат сигнали до сепаратистите, подкрепящи независимостта на острова. Това заяви говорител на китайското външно министерство, цитиран от ТАСС.

Пекин "винаги е бил категорично против всички форми на официални контакти между Тайван и страни, които поддържат дипломатически отношения с Китай", подчерта Джао Лиджиан по повод изявленията за предстоящи икономически консултации между САЩ и Тайван.

Посещенията на американски официални лица в Тайван или търговският диалог с острова са нарушения на принципа за "един Китай" и опит за подкрепа и насърчаване на сепаратистите и тези действия подкопават мира и стабилността в Тайванския проток, предупреди дипломатът.

Той настоя САЩ да спрат всички официални контакти с Тайван, както и да престанат да обсъждат или подписват споразумения от официален характер с Тайван.

Блинкън: Ние не подкрепяме независимост на Тайван

Блинкън: Ние не подкрепяме независимост на Тайван

Сътрудничеството на Китай с Путин след инвазията му е тревожно и Пекин опитва да подкопава глобалния ред

Джао също така настоя Вашингтон да спре да изпраща сигнали на сепаратистки сили, подкрепящи независимостта на Тайван. Постоянните опити на САЩ да изиграят "тайванската карта" застрашават отношенията им с Китай, посочи той.

САЩ и Тайван планират серия от консултации за засилване на икономическите връзки, развитие на търговията и насърчаване на иновативни проекти. Очаква се първата среща от поредицата да се проведе във Вашингтон по-късно този месец.

Тайван се управлява от местна администрация от 1949 г. Пекин обаче счита острова за своя провинция, като тази позиция се подкрепя от повечето страни, включително Русия.

От няколко десетилетия Съединените щати водят т.нар. политика на стратегическа неяснота спрямо Тайван, която се състои в това да признават дипломатически само Китай, но същевременно да предоставят на Тайван необходимите военни средства, за да се защити при евентуална инвазия, без обаче това да означава изрична намеса на САЩ в евентуален конфликт.

Байдън заяви, че САЩ биха използвали сила, за да защитят Тайван

Байдън заяви, че САЩ биха използвали сила, за да защитят Тайван

Това не било промяна на политиката за "Един Китай"