Китайските университети изпращат студентите у дома, докато управляващата Комунистическа партия затяга антивирусния контрол и се опитва да предотврати разрастване на протестите, след недоволни граждани, разгневени от строгите ограничения заради политиката на "нулев COVID", призоваха президента Си Дзинпин да подаде оставка в най-голямата демонстрация на обществено несъгласие от десетилетия, предава Associated Press.

На фона на действията на полицията, във вторник не се споменава за протести в Пекин, Шанхай или други големи градове.

Някои антивирусни ограничения бяха облекчени в понеделник в опит да успокои общественият гняв след протестите през уикенда в най-малко осем града. Също управляващата партия потвърди стратегията си за "нулев COVID", която затвори в домовете им милиони хора в опит да се спре разпространението на инфекцията.

От университета "Цинхуа", където е учил самият Си и където студентите протестираха в неделя, както и от други университети в Пекин и южната провинция Гуандун заявиха, че защитават студентите от COVID-19. Но изпращането по родните им места също така намалява вероятността от протестна активност след недоволството, избухнало в кампусите миналия уикенд.

Някои университети организираха автобуси, за да закарат студентите до гарите. Оттам съобщиха, че лекциите и изпитите ще се провеждат онлайн.

Кампусите бяха огнища на протестна активност по време на последното движение за демократични реформи през 80-те години на миналия век, чиято кулминация беше воденият от студентите протест на площад "Тянанмън" в Пекин през 1989 година, който беше смазан от армията.

Изпращайки студентите у дома, властите се надяват да "обезвредят ситуацията", каза Дали Янг, експерт по китайската политика в Чикагския университет.

Властите наредиха масово тестване и наложиха други мерки за контрол в много райони в Китай след скока на инфекциите. Но ходът за изпращането на студентите е доста необичаен във време, когато много градове препоръчват на жителите си да избягват пътувания и налагат контрол върху движението.

Политиката на "Нулев COVID" помогна броят на случаите в Китай да бъде по-нисък от този в Съединените щати и други големи страни. Но общественото търпение е ерозирало, тъй като хората в някои райони са били затворени в домовете им до четири месеца и казват, че нямат надежден достъп до храна и лекарства.

Китайската комунистическа партия обеща миналия месец да намали ограниченията чрез промяна на карантината и други правила, но скокът на инфекциите накара градовете да затегнат контрола, подхранвайки общественото разочарование.

Във вторник броят на новите случаи на коронавирус спадна леко до 38 421, след като постави нови рекорди през последните дни. От тях 34 860 са безсимптомни случаи.

Докато цифрите в Китай остават ниски в сравнение със САЩ и други страни, малко китайци са били изложени на вируса и разработените в Китай ваксини се считат за много по-малко ефективни от тези, използвани в чужбина. Смята се, че властите се страхуват от вълна от инфекции и смъртни случаи, които биха могли да затруднятздравната система, ако отменят мерките за "нулева COVID".

Повечето протестиращи се оплакват от прекомерни ограничения, но някои насочиха гнева си към Си, най-силният лидер на Китай поне от 80-те години на миналия век. Във видео, потвърдено от Асошиейтед прес, тълпа в Шанхай в събота скандира: "Си Дзинпин! Долу! ККП! Долу!"

В понеделник градската управа на Пекин обяви, че повече няма да поставя железни врати, за да блокира достъпа до жилищни комплекси, където са открити инфекции.

Пожарът миналата седмица в Урумчи, при който загинаха най-малко 10 души предизвика гневни въпроси дали пожарникарите или жертвите, опитващи се да избягат, са били блокирани от заключени врати или други антивирусни мерки.

Урумчи и друг град в района на Синдзян на северозапад обявиха, че пазарите и други предприятия в райони, за които се смята, че са с нисък риск от инфекция, ще отворят отново тази седмица и обществените автобусни услуги ще бъдат възобновени.

Пожарът в Урумчи "отприщи гнева на хората да излязат, за да изразят себе си", каза Янг. Протести на съпричастност се проведоха в чужбина и чужди правителства призоваха Пекин за сдържаност.

COVID ограниченията в Китай отприщиха масов бой между граждани и здравни работници

COVID ограниченията в Китай отприщиха масов бой между граждани и здравни работници

Пекин не се отказва от политиката си за "нулев COVID"