Строгите и уморителни ограничения, наложени от Китай за спиране на разпространението на COVID-19, предизвикаха изблици на гняв, които доведоха до сблъсъци на граждани със служители на правоприлагащите органи, съобщава Анадолската агенция.

Видеоклипове, споделени в социалните медии, показват работници в завод за производство на iPhone в китайския град Джънджоу, които влизат в сблъсъци с полицаи и здравни работници, облечени в предпазни костюми, настоявайки за своите "права".

Гневът, прераснал във физическа конфронтация, идва след седмици на строги ограничения, тъй като Китай отчита рязко увеличение на случаите на коронавирус на местно ниво.

Китайските здравни власти вече предупредиха да не се допуска "никакво отслабване в превенцията и контрола на епидемията".

"Китай е изправен пред сериозна и сложна ситуация с COVID-19, с по-широко разпространение и повече вериги на предаване на вируса", заяви вчера говорителят на Националната здравна комисия Ми Фенг.

Китай не се отказва от политиката за "нулев COVID"

Китай не се отказва от политиката за "нулев COVID"

Въпреки нарастващото недоволство

Въпреки че политиката на Пекин за нулев COVID ограничи разпространението на смъртоносната инфекция, тя предизвика и остри критики, тъй като органите на реда въведоха строг локдаун, като не позволяваха на хората да излизат от домовете си без необходимост и изискваха от тях да си правят ежедневно няколко теста.

Според анализаторите стриктното отношение към пандемията се е отразило негативно на втората по големина икономика в света.

При последната конфронтация протестиращите, за които се твърди, че са новоназначени служители, се оплакаха от "карантина без храна". Твърди се, че работодателят им не е изпълнил всички обещания.

Китай отчита ръст на случаите на COVID-19

Китай отчита ръст на случаите на COVID-19

Огнища на вируса са регистрирани в пекин, Чунцин, Гуанджоу и Джънджоу

На видеоклиповете се виждат здравни работници, облечени в предпазни костюми, и служители на най-голямата фабрика за iPhone в света - Foxconn, изправени лице в лице, докато крещят и дори удрят по кабините за изследване на нуклеинови киселини.

По данни на Националната здравна комисия на Китай са потвърдени 2719 новозаразени, от които 2641 на местно ниво. Повечето от случаите на локално предаване са регистрирани в югоизточната провинция Гуангдонг.

През уикенда Китай съобщи за нови смъртни случаи - за първи път от шест месец насам.