Китай обяви нови санкции срещу четирима членове на американската федерална комисия за религиозната свобода в последните взаимни черни списъци между двете страни, предизвикани от репресиите на Пекин в Синцзян, информират "Ройтерс" и "Франс прес".

САЩ удариха Китай, Мианмар и Северна Корея заради правата на човека

САЩ удариха Китай, Мианмар и Северна Корея заради правата на човека

Канада и Великобритания също се присъединиха към САЩ

"Ние прилагаме съответните контрамерки срещу четирима души от Комисията за международна религиозна свобода на САЩ: нейната председателка Надин Маенза, нейният заместник-председател Нури Тюркел, както и комисарите Анурима Бхаргава и Джеймс У. Кар", уточни пред репортери говорителят на китайското външно министерство.

Активите на санкционираните лица в Китай също ще бъдат замразени, а на китайски институции и граждани ще бъде забранено да работят с тях.

САЩ обявиха, че санкциите им от 10 декември са в отговор на нарушения на човешките права в китайската област Синцзян, където се твърди, че уйгурите и други мюсюлмански малцинства са били незаконно задържани, малтретирани и принуждавани да работят. Китай отрича нарушения в Синцзян и настоява, че политиката му там помагала в борбата с екстремизма.

Комисията за международна религиозна свобода на САЩ е федерален правителствен орган, който оценява и предлага политики за страни, в които религиозната свобода се смята за застрашена.

На председателя, заместник-председателя и двама комисари в институцията ще им бъде забранено да влизат в Китай.

САЩ удрят още китайски компании заради нарушения на правата на човека

САЩ удрят още китайски компании заради нарушения на правата на човека

Имали роля в потискането на уйгурите и подпомагането на китайските военни