Китайският президент Си Цзинпин обяви, че страната му е постигнала "човешкото чудо" за премахване на крайната бедност, въпреки че въпроси продължават да висят около критериите на Комунистическата партия за гръмкото твърдение, отбелязва "Франс прес".

В лъскава церемония в Пекин Си раздаде медали на длъжностни лица от селски общности, някои от които облечени в традиционни дрехи на етническите малцинства, и обеща да сподели този "китайски пример" с други развиващи се страни.

"Никоя друга страна не може да изведе стотици милиони хора от бедността за толкова кратко време", настоя Си и изтъкна: "Създадено беше човешко чудо, което ще остане в историята."

Миналата година Китай обяви, че е постигнал отдавна тръбената си цел да изведе всички свои хора над линията на бедност от 2,30 долара дневен доход.

Това е малко над най-ниския праг на Световната банка от 1,90 долара, но под препоръчителното за страните с по-високи доходи.

Световната банка казва, че Китай е извадил над 800 млн. души от крайна бедност, откакто се насочи към пазарни реформи през 1970-те години, след десетилетия на държавно планиране и неблагоразумни маоистки кампании, които задушиха икономиката.

Китай сега "оказва помощ на развиващите се страни", които все още се борят с бедността, отбеляза Си.

През 2015 г. Си обеща да изкорени крайната бедност до 2020 г., стълб на целта на Комунистическата партия да изгради "умерено проспериращо общество" до 100-годишнината от основаването си по-късно тази година.

Преди изтичането на крайния срок правителството наля милиарди юани в инфраструктура като пътища и модерни жилищни сгради и предлага данъчни стимули и субсидии на бедните селски общности.

Стандартът на живот в Китай наистина се е променил драстично от 1970-те години насам, като стотици милиони живеят потребителски начин на живот, който миналите поколения не биха могли да си представят.

Но претенциите на Пекин срещнаха скептицизъм.

Критиците посочиха относително ниската граница на бедността, твърденията за случаи на корупция, свързани с фондовете за бедност, и отдавнашни въпроси дали официалните данни не се манипулират за постигане на политическите цели на партията.