Форумът на тихоокеанските острови премахна препратки към Тайван от комюнике, публикувано в петък след годишната среща на лидерите на региона, след оплаквания от китайския пратеник, предаде "Ройтерс".

Блокът от 18 нации включва трима членове, които са с дипломатически връзки с Тайван и 15 членове, които са с Китай.

Комюникето, публикувано в петък на уебсайта на форума, включва раздел, озаглавен "Отношенията с Тайван/Република Китай", в който се посочва, че "Лидерите потвърдиха решението на лидерите от 1992 г. относно отношенията с Тайван/Република Китай".

То обаче беше премахнато от сайта след гневен отговор от страна на Китай, а на 31 август сутринта е публикуван нов документ с премахнати препратки към Тайван.

Тайпе: Китай няма способност за пълна инвазия в Тайван

Тайпе: Китай няма способност за пълна инвазия в Тайван

Пекин обаче въвежда модерни нови оръжия и има други възможности да заплашва острова

Тайван заяви, че "осъжда грубата и неразумна намеса и ирационално поведение на Китай, което подкопава регионалния мир и стабилност, и призовава всички страни с подобно мислене да обърнат голямо внимание на действията на Китай".

Но въпреки това Тайпе отбеляза, че публикуваното съвместно комюнике не подкопава статута на Тайван на форума, нито му пречи да участва в бъдеще.

Специалният пратеник на Китай за тихоокеанските острови Цян Бо реагира гневно в петък и каза пред репортери в Тонга, че споменаването на Тайван в комюникето "трябва да е грешка", съобщиха Австралийската радио и телевизионна корпорация и Nikkei.

Според сайта на китайското посолство Цян е лобирал през седмицата Тайван да бъде изключен от официалните функции на форума.

"Всеки опит на тайванските власти да освежат усещането си за присъствие, като се търкат раменете с форума, може да бъде само самоизмама", каза говорителят на китайското външно министерство Лин Джян на редовен брифинг за пресата в Пекин в петък.

Дипломатическите съюзници на Тайван в Тихия океан намаляха през последните години, след като Китай увеличи предложенията за финансиране на развитието.

За Китай Тайван все още е "червена линия" в отношенията със САЩ

За Китай Тайван все още е "червена линия" в отношенията със САЩ

Независимостта на Тайван е "несъвместима с мира", предупреждава Пекин