Китайски военен лидер и главният съветник по сигурността на президента на САЩ Джо Байдън се съгласиха в четвъртък за контакт на театрално ниво между техните военни.

Това се казва в изявление на Белия дом.

Китай обаче предупреди, че независимостта на Тайван е "несъвместима с мира" и "непреодолима червена линия" в отношенията.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, на третия и последен ден от посещението си в Китай, каза че двете страни имат отговорност да "предотвратят превръщането на конкуренцията в конфликт", Белият дом се казва в изявление.

Високопоставена делегация на Тайван е на тайна визита в САЩ

Високопоставена делегация на Тайван е на тайна визита в САЩ

Обсъждат се ключови въпроси

"Двете страни потвърдиха важността на редовните комуникации между военните като част от усилията за поддържане на дипломация на високо ниво и отворени линии за комуникация", се казва в съобщението.

Тайванските власти по-рано тази седмица започнаха изграждането на поне пет бази, в които ще бъдат разположени произведени в САЩ противокорабни ракети Harpoon за укрепване на крайбрежната отбрана.  Четири от базите ще се появят в южната част на острова - една близо до град Тайнан, една в Каосюн и две в окръг Пиндон. Друга база ще бъде на изток, в окръг Тайнан. Работата край Тайнан започна миналата сряда.

През 2020 г. САЩ одобриха продажбата на 100 ракетни пускови установки Harpoon и 400 такива ракети на тайванските власти. Очаква се те да пристигнат на острова до 2026 г. и да влязат в експлоатация до 2030 г. Местните власти са поискали още 60 ракети през 2022 г.

Припомняме, че Китай замрази военни преговори на най-високо ниво и друг диалог със САЩ през 2022 г., след като тогавашният председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси стана най-високопоставеният американски служител от 25 години насам, посетил Тайван. Съливан беше първият съветник по националната сигурност на САЩ, който посети Пекин от осем години.

Тайван укрепва крайбрежието си с американски ракети

Тайван укрепва крайбрежието си с американски ракети

Защита срещу Китай

Островът се самоуправлява, откакто ефективно се отдели от континента през 1949 г. след гражданската война в Китай.

Китай, който смята Тайван за провинция и не изключва нахлуване с цел принудително обединение, осъди посещението на Пелоси и отмени преговорите между военните, включително контакти между командири на театрално ниво.

Президентът Джо Байдън убеди китайския си колега Си Дзинпин да възобнови контактите през ноември 2023 г., когато се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на АТИС близо до Сан Франциско.

Тайван осъди 8 войници, шпионирали в полза на Китай

Тайван осъди 8 войници, шпионирали в полза на Китай

Пенсионираните военни офицери са били съблазнени с пари