Над 290 души са били убити от спецслужбите в Китай при подавянето на протестите на уйгурското население в страната, съобщава Газета Ру, като цитира френската телевизия France24.

Информацията на френския канал е от представители на уйгурската диаспора на Запад. Световният уйгурски конгрес, чийто център се намира в Германия, заявява, че китайските власти са били до смърт 14 души и са застреляли 6 по време на протестите вчера. Възможно е обаче жертвите да са повече.

„Китайските власти трябва да прекратят систематичния натиск и репресии, за да предотвратят по-нататъшно ескалиране на ситуацията", е заявил представителят на организацията Дилксат Раксит.

Вчера държавната агенция „Синхуа" съобщи, че тълпа в град Хотан е нападнала полицейски участък и е взела заложници. Полицията откри огън, при което бяха убити цивилни граждани.

Припомняме, че през 2009 година уйгурите, населяващи провинция Синцзян-Уйгурски автономен район в Китай, се вдигнаха на протести, при които бяха убити над 200 души. Те бяха предизвикани от гибелта на двама уйгури по време на стълкновения с китайски работници във фабрика за играчки.

По-рано някои медии съобщиха, че освен уйгурите, вълнения в Китай устройват и местните монголи. В края на май хиляди монголи-пастири протестираха във Вътрешна Монголия в защита на своите права.