Китай разкритикува остро Европейския парламент за присъждането на наградата "Сахаров" на хвърления в затвора уйгурски интелектуалец Илхам Тохти, изтъквайки, че той бил "терорист", съобщава "Франс прес".

Тохти, който е бивш професор по икономика, и който беше осъден на доживотен затвор през 2014 г. от Пекин, вчера беше обявен за носител на наградата за 2019 г.

Награда "Сахаров" за уйгурски правозащитник, осъден на доживотен затвор в Китай

Награда "Сахаров" за уйгурски правозащитник, осъден на доживотен затвор в Китай

Осъден е по обвинения, свързани със сепаратизъм

Ала говорителят на китайското външно министерство настоя по време на пресконференция, че връчването на наградата на Тохти било "проблематично".

"Надявам се, че Европа може да уважава вътрешните работи на Китай и съдебния суверенитет на Китай и да избягва прославянето на терорист", коментира говорителят.

Тохти беше осъден за "сепаратизъм" в съдебен процес, който предизвика протест от чуждестранни правителства и правозащитни организации.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли призова Пекин незабавно да освободи Тохти, докато обявяваше наградата, като го нарече "глас на умереност и помирение".

"Не знам каква точно е тази награда, каква е нейната значимост, стойност или влияние", посочи говорителят на китайското външно ведомство и продължи: "Но това, което знам, е, че Илхам Тохти е престъпник, осъден от китайски съдилища."

Тохти, който днес навършва 50-годишна възраст, беше удостоен също така и с наградата "Вацлав Хавел" през септември за "даване на глас на целия уйгурски народ".

Той също така беше номиниран от американски конгресмени за Нобеловата награда за мир на фона на нарастващите репресии на Китай към уйгурите.

Правозащитни организации и експерти посочват, че повече от 1 млн. уйгури и други предимно мюсюлмански етнически малцинства са задържани в концентрационни лагери в северозападната китайска област Синцзян.

Китай първоначално отрече съществуването на лагерите, но сега твърди, че те били "школи за професионално обучение", необходими за борба са тероризма.

Преди ареста му през януари 2014 г. Тохти основава и ръководи сайта UighurOnline, който пише на уйгурски и китайски за социални проблеми.

Той придоби известност като умерен глас, който обръща внимание на етническите напрежения в региона.

Сайтът беше затворен, след като Тохти беше арестуван.

По-рано този месец САЩ обявиха черен списък с 28 китайски организации, за които казва, че са замесени в нарушения на правата в Синцзян, което Китай отхвърли като "безпочвено".

САЩ удариха 28 организации в Китай заради потискане на уйгурите

САЩ удариха 28 организации в Китай заради потискане на уйгурите

Занимавали се с дейност, противоречаща на интересите на САЩ