Уйгурският икономист и защитник на правата на човека Илхам Тохти беше удостоен с тазгодишната награда "Сахаров" за свобода на мисълта, която се връчва от Европейския парламент.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли обяви лауреата в Страсбург след по-ранно решение на Председателския съвет на Европарламента, съставен от председателя и лидерите на политическите групи.

"Със задоволство съобщавам, че Европейският парламент избра Илхам Тохти за носител на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2019 г. Тохти посвети живота си в защита правата на уйгурското малцинство в Китай. Въпреки че е глас на умереност и помирение, той беше осъден на доживотен затвор след показен процес през 2014 г. С присъждането на тази награда настоятелно призоваваме китайското правителство да освободи Тохти и призоваваме за спазване правата на малцинствата в Китай", изтъкна Сасоли.

Тохти е уйгурски икономист, учен и правозащитник, излежаващ доживотна присъда в Китай по обвинения, свързани със сепаратизъм

Илхам се е борил и за прилагането на законите за регионална автономия в Китай.

По-рано този месец Тохти получи наградата за правата на човека "Вацлав Хавел" на Съвета на Европа.

Церемонията по връчването на наградата "Сахаров" ще се проведе в Европейския парламент в Страсбург на 18 декември.

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е създадена през 1988 г., за да отличава хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.

Миналата година наградата беше връчена на украинския режисьор Олег Сенцов. Тя е кръстена в чест на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, като паричната награда е в размер на 50 000 евро.