Китай реагира остро на отправената от Тайван покана на Далай Лама, наричайки го сепаратист, който иска да саботира подобрените отношения между двете страни, съобщи БиБиСи.

Припомняме, тайванските власти позволиха на духовния водач да посети страната, след като отказваха да му издадат виза близо година. Това решение обаче предизвика почти мигновената реакция на Китай.

Под религиозен претекст, той се ангажира със сепаратистки дейности, се посочва в официално съобщение на властите в Пекин.

Китай решително се противопоставя на визитата на Далай Лама в Тайван, се казва още в него. Според позицията на официален Пекин отправената от опозицията покана за визита на духовния водач има за цел влошаване на отношенията между двете държави.

Някои хора от Демократично-прогресивната партия използват гибелно извинение, за да поканят Далай Лама в Тайван и да саботират трудно изградената позитивна ситуация в двустранните ни отношения, твърди още Пекин.

В Тайван духовникът ще се срещне с пострадалите от тайфуна Моракот.

БиБиСи припомня, че до момента президентът Ма Ин Цзю, който дойде на власт през 2008-ма година се въздържаше от стъпки, които ще обтегнат отношенията с Китай.

Миналата година той отказа да позволи издаването на виза за Далай Лама, изтъквайки, че „моментът не е подходящ".